Новини

ГЕРБ искат нов Наказателен кодекс, за ПП и ДБ съдебната реформа била кадруване

  29.08.2022 14:31  
ГЕРБ искат нов Наказателен кодекс, за ПП и ДБ съдебната реформа била кадруване

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" не могат да направят реформи в правосъдието, каза Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС по време на брифинг в централата на партията. 

Според него двете партии са превърнали реформата в лайтмотив на всичките си предизборни и следизборни послания. 

“Това, което видяхме през последната година и половин година бе, че тези партии не могат да направят съдебна реформа. Те не разбират как функционира съдебната реформа, те очевидно не я познават отвътре. Те не са хора, които са били в съдебната система и не могат да направят съдебна реформа”, добави Чолаков. 

Той обясни, че в последните седмици е било „смешно и жалко” да се наблюдават воплите на Кирил Петков и Асен Василев как единствената съдебна реформа в България е Бойко Рашков да стане шеф на КПКОНПИ.

Чолаков подчерта, че ПП и ДБ са си представяли под съдебна реформа - закриване на структури, разрушаване на институции, кадруване и създаване на бухалки.

От ГЕРБ са категорични, че именно те са започнали съдебната реформа в България и тя никога не е спирала.

Бившият транспортен министър от ГЕРБ Росен Желязков заяви, че от партията разбират реформата като промяна за по-добро, а не за овладяване на съществуващото. 

"Ще работим за много ясен законодателен процес, за да се преодолее тази спонтанност и непрозрачност през последната година. Ще работим за много ясна нормативна регулация, особено по "брадясали" въпроси. Ще имаме нов Наказателен кодекс, нов закон за административно-наказателното производство - предпоставки за бързо и ефективно правосъдие", добавиха от партията на Бойко Борисов.

Чолаков обясни, че ако искаме да сме европейска страна то трябва да черпим опит от тези, които са по-напред от нас. 

“Няколко пъти беше казвано, че нашият НК е социалистически и в него много голямо тегло се дава на наказанието затвор, докато в западноевропейските държави много по-голямо тегло е дадено на наказанието глоба. Например за нарушение на интелектуалната собственост нашият Наказателен кодекс предвижда затвор до 6 години и глоба до 20 хил. лева. За същото престъпление германският кодекс предвижда затвор до 1 година, но глоба, която може да достигне 1 млн. евро. Кой НК е по-ефективен", добави той.

От ГЕРБ искат промени в Конституцията на България

От ГЕРБ предлагат изменения в Конституцията на Република България. 

“Промените ще са да се намери подходящ вариант за независимо разследване на главния прокурор”, каза евродепутатът Емил Радев. 

От партията на Борисов искат въвеждане на фигура или орган с тричленен състав, за да могат да се преодолеят потенциалните проблеми, свързани с обективната невъзможност за изпълнение на задълженията. 

“На разследващия или разследващите главния прокурор, че съответните конституционна норма ще бъде дадена възможност да извършват самостоятелно разследване. В контекста на конституционните промени също смятаме, че е необходимо да се въведе пряката конституционна жалба. Която ще даде възможност всеки гражданин пряко да сезира Конституционния съд с индивидуална жалба”, добави Радев. 

От ГЕРБ обясниха, че за да се преодолее потенциалният проблем с множеството жалби, които ще бъдат подадени, би могла да се предвиди предварителна процедура за допустимост, при която жалбите да се преценяват от състав с не повече от трима съдии. 

“Те ще следва да преценяват дали в случая е от конституционно значение и дали гражданинът е достатъчно сериозно засегнат”, допълни Радев.


Анкета

Притеснявате ли се от идващата зима?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22