Свят

Близо четвърт от британците няма да се отопляват през зимата

  29.08.2022 15:08  
Близо четвърт от британците няма да се отопляват през зимата
  google

Във Великобритания ново проучване показва, че заради космически растящите цени на енергията близо четвърт от британците няма да се отопляват през зимата. Опозицията нарече данните "национален скандал".

Проучването на компанията SavantaComRes показва, че 23% от анкетираните няма да включат отоплението си през зимата.

Този процент е още по-висок, когато става дума за семейства с деца под 18 години.

Около 70% са заявили, че ще включат радиаторите си, но с ограничено ползване, а 11% смятат да вземат заем, за да покрият сметките си.

Интересен момент е, че проучването е било направено малко преди енергийният регулатор Ofgem да обяви 80-процентното увеличение на тавана за годишните енергийни сметки.

Либерадемократите, които поръчаха проучването, призовават новия премиер, който най-вероятно ще бъде Лиз Тръс, за нови ангажименти за справяне с кризата с поскъпването на живота.

Кристин Джардин заяви, че "семейства и пенсионери в цялата страна вземат сърцераздирателни решения, защото правителството не го е грижа“.

"Това е национален скандал, защото родителите трябва да избират между отоплението на домовете си или изхранването на децата си", допълни Джардин, цитирана от "Гардиън".

Либералдемократите настояват за допълнително облагане на нефтените и газовите компании за осигуряване на частично финансиране за замразяването на тавана на сметките.


Анкета

Притеснявате ли се от идващата зима?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22