Свят

Олаф Шолц: България отговаря на всички изисквания на Шенген

  29.08.2022 16:32  
Олаф Шолц: България отговаря на всички изисквания на Шенген

България, Румъния и Хърватия отговарят на всички изисквания да получат пълноправно членство в Шенгенската зона за безвизово пътуване, заяви днес германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Шенген е едно от най-големите постижения на ЕС и ние трябва да го пазим и развиваме. Това между другото означава да запълним останалите пропуски", каза той в Прага.

"Хърватия, Румъния и България покриват всички технически изисквания за пълноправно членство. Аз ще работя за това те да станат пълноправни членки", допълни Шолц.

Германският канцлер изрази подкрепата си и за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани, Украйна, Молдова и Грузия, предаде Франс прес.

По този начин германският лидер сподели визията си за ЕС, в който членуват "30 или 36 страни".

Освен това Шолц изтъкна, че правото на вето при гласуванията в ЕС следва да бъде премахнато.

"В случаите, в които понастоящем (в ЕС) е необходимо единодушие, рискът една-единствена страна да възпрепятства взимането на решение нараства с приемането на всяка нова страна членка", каза още канцлерът, като предложи плавен преход към взимането на решения с мнозинство, когато става дума за общата външна политика, а също така и в други сфери, като например фискалната политика.

Шолц се обяви също 'за' идеята на френския президент Еманюел Макрон за създаването на "европейска политическа общност", която ще даде възможност за редовни разговори на лидерите от ЕС с техните "европейски партньори" от страните, които не членуват в обединението.


Анкета

Притеснявате ли се от идващата зима?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22