Анализи

Президентството се разграничи от зам.-министъра на регионалното развитие Захари Христов

  29.08.2022 16:35  
Президентството се разграничи от зам.-министъра на регионалното развитие Захари Христов
Захари Христов с бизнесмена и бивш лидер на БСП Пловдив Георги Гергов
  google

Президенството категорично се разграничи от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов. Във връзка със скандалите и обвиненията към Христов за корупционни практики, ABCnews се обърна към президентството с питане дали държавният глава Румен Радев възнамерява да предприеме действия срещу зам.-министъра, в чийто ресор влиза управлението на над 5 млрд. лв. държавни средства за изграждане и поддръжка на пътища и ВиК мрежа. Медията ни проучи още биографията на въпросния заместник-министър, който се оказа филолог, без какъвто и да било ценз свързан със строителството и проектиране на инфраструктура (повече тук). Нещо повече МРРБ ревностно крие биографията му, но ние разполагаме с нея. От биографията му пред Министерския съвет става ясно, че той има оскъден опит в сектора и никакви допълнителни квалификации.

На въпрос на ABC news защо е върнат на поста след сигнали за корупция през миналата година, от президентството се опитаха да се дистанцират и да прехвърлят горещия картоф на служебния премиер Гълъб Донев. Оттам заявиха, че „държавният глава по конституция назначава със свой указ единствено министър-председателя и министрите в служебното правителство. В компетентността на министър-председателя е да назначава и да освобождава заместник-министри“, подчертават от пресцентъра на президентството. ABC news потърси миналата седимца за коментар по темата и премиера, но до момента нямаме отговор от Министерския съвет.

Скандалът с комиситоинните на Захари Христов

Миналата седмица журналистическо разследване на регионалната медия “Благоевград нюз” разкри, че преди 9 месеца Христов е бил отстранен от същия пост в служебното правителство на Стефан Янев, защото е имало сигнали за корупция срещу него. Предлагал съдействие да се извършват плащания към определени строителни фирми за сметка на останалите срещу комисионна от 10%. Срещите се провеждали в родното му с. Ягодово, Пловдив. Една от фирмите обаче уведомява тогавашния служебен министър Виолета Комитова, че Христов им е поискал 10% от парите, които държавата им дължи за спечелен и пуснат в експлоатация проект с европейско финансиране: рехабилитация на 26-километровата пътна отсечка Кърджали – Мост – Манастир, на стойност 17,2 млн. лв.

Комитова е запознала главния секретар на президентството и настоящ служебен военен министър Димитър Стоянов, който е приел представители на фирмата и дори ги е срещнал с президента. Малко по-късно Христов е уволнен. Пред вестник “Банкер” от петък бившият министър Комитова потвърди всичко. И заяви, че е направила всичко възможно историята да не бъде потулена, а човекът, който е лепнал това петно на ръководеното от нея ведомство, да бъде отстранен. От вестника се свързали и със Стефан Янев, но той не пожелал да коментира случая: "Така съм решил тогава, това съм направил. Подробности не желая да коментирам, още повече, че сега времето ми е ангажирано със съвсем други задачи..."

Справка за миналото на Христов показва, че той е бил председател на младежката структура на БСП в Пловдив по времето на бившия общински лидер на столетницата Георги Гергов, който също има вила в Ягодово. Под крилото на бизнесмена, Христов се озовава няколко пъти в листата за парламентарни избори на БСП в Пловдив. Последният път беше за априлския вот миналата година. От същата структура е и президентският секретар по вътрешните въпроси Николай Копринков, за когото усилено се говори, има силно влияние в настоящото служебно правителство.

Валентин Методиев


Анкета

Притеснявате ли се от идващата зима?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22