Свят

Газпром оряза доставките и за Франция

  30.08.2022 13:49  
Газпром оряза доставките и за Франция

Франция е поредната страна от ЕС, на която "Газпром" реши да отреже доставките. Френската група "Анжи" съобщи, че е била информирана от "Газпром" за намаляване на газовите доставки. От руската страна обяснили, че причината е във възникнали "разногласия между страните по прилагането на договори". Така руската компания отново разбива мита, че е надежден партньор и сигурен доставчик.

 "Газпром" непрекъснато си измисля поводи да ограничава или спира подаването на природен газ дори на компании, които приеха променената  с указ на Путин схема за плащане. От това вече пострадаха германската "Унипер", италианската "Ени" и т. н. А голямата газова артерия към Европа - "Северен поток", вече месеци работи със силно намален капацитет, защото "Газпром" твърди, че трябва да прави един след друг ремонти и профилактики. Включително от сряда, 31 август, "потокът" ще бъде напълно спрян за тридневни поправки. Германските власти подозират, че "ремонтът" може да се проточи - като част от тактиката на Москва да тормози страните от ЕС с "газова диета".

Доставките на "Газпром" за  френската "Анжи" са намалели значително от началото на войната в Украйна. Но "Анжи" увери, че вече е осигурила необходимите обеми, за да изпълни ангажиментите си към своите клиенти и собствените си нужди.

Запаси и икономии

На фона на ескалиращи цени и пълна непредвидимост на ходовете на Кремъл и "Газпром", които не крият, че водят газова война срещу Европа, държавите от ЕС пълнят с ускорени темпове газохранилищата си. Средният процент на запълване е около 80%, което означава, че ЕС изпълнява плановете си за "складиране" на природен газ два месеца предсрочно, показват данните на Gas Infrastructure Europe (целта от 80% трябваше да бъде постигната към 1 ноември). Но ситуацията в отделните страни се различава драматично. Докато Португалия и Полша са на 100%, България е последна с 60% запълняемост, изправарена от Унгария с 62 процента.

Заради очакваните трудности с цените и доставките на руски природен газ ЕС взе решение всяка  държава членка да ограничи с 15% потреблението на енергия. И страните взимат мерки, като насърчават доброволното пестене. Така френската министър-председателка Елизабет Борн прикани компаниите до следващия месец да изготвят планове за намаление на енергийните си разходи. Германското правителство бе сред първите, които настояха фирмите и гражданите да се спремят към икономии на ток и газ. 

"Препоръчвам  на гърците да вземат мерки и да ограничат употребата на електроенергия", заяви министърът на развитието Андонис Георгиадис, като подчерта, че се очаква се трудна зима не само за Гърция, но и за всички европейски страни. Търговската камара в Солун съобщи,  не нейни членове смятат временно да спрат работа, а други планират да преминат към по-кратка работна седмица.

Докато в цяла Европа правителства и бизнесорганизации прилагат мерки, пишат планове и продължават да търсят допълнителни начини за икономии, българският времен кабинет и дума не обелва по темата. Вероятно защото е прекалено заето да върне България в орбитата на "Газпром".

Преговори?

Енергийият министър Росен Христов вчера твърдеше, че очаква до края на работния ден от руската страна да кажат готови ли са да разговарят за "модификации" на дългосрочния договор, който "Газпром" спря да изпълнява на 27 април. Христов обясняваше, че "Газпром" ще излъчи специален преговарящ с България. Но Москва не благоволи да реагира - до момента няма дори протоколен отговор до българското правителство. 

А служебният премиер Гълъб Донев даде невнятни пояснения за "диалога" с "Газпром". "Ще се опитаме да довършим договора, който имаме с „Газпром“, целта е доставките по него да бъдат разсрочени през зимата, за обхванат период и през 2023 г.  Преговорите, които са започнали, са на високо ниво. На този етап не мога да кажа с кого се говори, но се прави всичко възможно този договор да бъде изпълнен до края на годината, разбира се и с удължение на срока за изпълнение", каза Донев пред бТВ.

Безумие 

Планът на Кремъл да създава и поддържа безпрецедентна енергийна криза води до истинско безумие - всеки ден "Газпром" е принуден да унищожава огромни количества природен газ за десетки миилони, тъй като буквално няма какво да го прави.  Още преди седмици финландски медии разкриха, че в района на компресорна станция "Портовая", където е началото на газоровода "Северен поток" денонощно гори огромен факел - изгаря се газ. Появиха се и снимки, направени от финландския бряг, на които ясно се вижда високият пламък.  

"Русия вероятно ще увеличи през предстоящите месеци количествата природен газ, които изгаря, защото газовите хранилища на страната са пълни", заяви на конференция в Норвегия ръководителят на Международната агенция за енергията (МАЕ) Фатих Бирол, цитиран от Ройтерс. 

Преди началото на войната в Украйна над 50% от потребявания в Германия газ беше занасян от Русия, докато сега оттам са само около 10%. "Тъй като не могат да продават този газ никъде другаде, те са принудени да го изгарят", коментира Дойче Веле.

Според груби изчисления на финландската компания Rystad Еnergy  всеки ден в "Портовая" се унищожават около 4,34 милиона куб. метра "излишен" газ. Което означава, че всеки ден се изгарят около десет милиона евро. "Rystad" смята, че количеството газ, изхвърлено в атмосферата, се равнява на около 0,5% от дневното потребление на ЕС, като при горенето се отделят около 9000 тона въглероден двуокис. Това е екологична катастрофа, коментират от финландската енергийна компания. 


Анкета

Притеснявате ли се от идващата зима?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22