Анализи

Кръгът Библиотекарите стои зад Стефан Янев

  31.08.2022 14:14  
Кръгът Библиотекарите стои зад Стефан Янев

Митичният кръг на бивши офицери от службите от Библиотекарския университет е тясно свързан с кариерата на Стефан Янев и с партията му „Български възход“, показа проверка на „Филтър“.

За водач на листата в Сливен например е поканен профеcop Стефан Симеонов, който преподава национална сигурност в УНИБИТ, както е официалната абревиатура на Библиотекарския университет.

Почетен ректор там е бившият вицепрезидент на „Мултигруп“ проф. Стоян Дончев, а преподаватели са много бивши офицери от службите, включително Димитър Иванов – Митьо Гестапото.

Стефан Симеонов е преподавал и в Академията на МВР, но сега се е отдал изцяло на УНИБИТ. Симеонов е един от близките съратници на проф. Стоян Денчев.

Неслучайно почетният ректор на университета на ченгетата включва „Български възход“ в сметките за следващото управление на страната.

Още в средата на юли при едно от редките си телевизионни участия той казва: „Кабинет на ГЕРБ, ДПС и „Български възход“ би бил възможен. Или поне кабинет, подкрепен от тези партии“, прогнозира Денчев. И допълва: „Не би трябвало да си мислим, че ще отпаднат и ИТН, много неща биха могли да станат около тях“.

Интересното е, че УНИБИТ е един от крупните рекламодатели в телевизията на Слави Трифонов.

Връзките на Стефан Янев с Библиотекарския университет не се изчерпват с това. Като служебен премиер в две поредни правителства през 2021 година той назначи за свой съветник Георги Великов. Великов е един от най-доверените лица на Цветлин Йовчев, който също е сочен за приближен на Библиотекарския кръг, защото преподаваше там дълги години като доцент.

Великов не е част от УНИБИТ, защото няма научни титли и звания, но е бил шеф на дирекция в ДАНС – службата, която даде много преподаватели на университета. След това е бил началник на кабинета на Цветлин Йовчев като силов вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски и реално е командвал МВР и ДАНС.

Също като Стоян Денчев и Димитър Иванов Георги Великов е работил за Държавна сигурност. Той беше разкрит с решение на комисията по досиетата, когато се проверяваха службите.

Привлечен е като агент на ДС с псевдоним „Кирязов“ през 1991 година, а малко по-късно репресивната комунистическа служба е закрита. След като напуска голямата политика през 2014 година с падането на кабинета „Орешарски“, Великов пише статии за сигурността заедно с бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, който за кратко беше в „Атака“ на Волен Сидеров.

А за участието си в изборите през октомври Стефан Янев се регистрира с коалиционния си партньор от партия „Свобода“, основана от бившия зам.-шеф на „Атака“ Павел Чернев.

Всъщност връзките на Стефан Янев с УНИБИТ са далеч назад във времето. През 2017 г. днешният лидер на „Български възход“ беше назначен за военен министър и вицепремиер в първото служебно правителство на Румен Радев с премиер Огнян Герджиков.

Тогава той беше поканен от Стоян Денчев да изнесе публична лекция на тема „Национални интереси“ в УНИБИТ. На събитието присъстваха студенти и преподаватели.


Анкета

Притеснявате ли се от идващата зима?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22