Свят

Макрон с планове за разширение на Европейската политическа общност

  08.09.2022 13:00  
Макрон с планове за разширение на Европейската политическа общност

Инициирани от Франция планове за нова Европейска политическа общност изглежда набират сила, след като снощи високопоставен представител на Европейския съюз каза, че покани за среща по темата, която ще се проведе в Прага, вече са изпратени на 44 държави, предаде ДПА.

В допълнение към 27-е държави членки на ЕС, поканени да участват са също Украйна, Турция, Великобритания и Швейцария. Очаква се Норвегия, Исландия, Лихтенщайн, Молдова, Грузия, Армения, Азербайджан, Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Косово също да присъстват.

Целта на новата Европейска политическа общност е да улеснява по-тесен обмен между страните от ЕС и онези, които остават извън блока, независимо дали по свое желание или защото понастоящем не отговарят на критериите за членство.

Според източника от ЕС, първата среща на групата в чешката столица ще се съсредоточи върху войната на Русия в Украйна, върху енергийната криза и настоящата икономическа ситуация. Срещата е планирана за 6 октомври, преди провеждането на неформална среща на върха на ЕС на 7 октомври.

Френската инициатива за нова формация спечели и германска подкрепа, а федералният канцлер Олаф Шолц каза в ключовата си реч за европейската политика в края на август, че в момента няма форум, на който правителствата на от ЕС да могат веднъж или два пъти в годината да обсъждат важни въпроси с държави извън общността.

Същевременно Шолц предупреди, че такава формация „не трябва да бъде алтернатива на разширяването на ЕС“.

Предложението за ЕИО беше направено от френския президент Еманюел Макрон през май. Макрон каза, че се надява ЕИО да бъде използвана за подобряване на сътрудничеството с партньорите на ЕС в Европа, като на няколко пъти спомена Украйна, получила наскоро официален статут на държава кандидатка за членство в ЕС, но без шансове да влезе в блока поне още 10 години.


Анкета

Доволни ли сте от изборните резултати?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22