Анализи

Василев: Изборът е дали да живеем в нормална държава или да се върнем обратно в стабилната бедност

  08.09.2022 18:39  
Василев: Изборът е дали да живеем в нормална държава или да се върнем обратно в стабилната бедност

В последните 30 г. в България се водеше антисоциална политика. Всички бюджети бяха така направени, че накрая оставаха едни пари, които с постановление на Министерски съвет се раздаваха на определени фирми и накрая стигаха до кюлчета и шкафчета. Това каза на среща с граждани в Сливен съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, предаде репортер на Novini.bg.

Последните три бюджета, които направехме, показаха, че можем да си стоим в рамките на планирания дефицит, да имаме най-голямата инвестиционна програма за капиталови инвестиции и в същото време да останат средства за социална политика. Не е нормално за една година пенсиите да се вдигнат повече, отколкото за последните 12 г. Това означава, че през последните 12 г. никой не правил истинска социална политика. Детските градини станаха безплатни, дадоха се данъчни облекчения за млади родители, увеличиха се майчинските, учебниците за 8 клас станаха безплатни, догодина за 9, 10 и 11 клас също ще станат безплатни, вдигнаха се учителските заплати, лекарските заплати се вдигнаха, заплатите в полицията и армията се вдигнаха. Всичко това е инвестиция в хората на България. Това е най-важната инвестиция, защото без хората не може, заяви Василев.

Показахме, че няма нужда от финансовата политика на стабилна бедност. Ние показахме, че може да има нормална социална, европейска финансова политика, без това да застраши устоите на финансовата система в страната. Най-важното е това да продължи, защото днес изтече документ от служебния кабинет, който показва връщане към старата финансова политика – трябвало да се орежат социални разходи, нямало нужда пенсиите да се увеличават пенсиите повече, щяло да има някакви безбожни дефицити. Ако сложиш грешна макрорамка с идеята накрая на годината да раздаваш парите с чували с постановление на Министерски съвет, няма да има пари. Ако правиш нормални бюджети, няма никакъв проблем – в дефицита сме, дългът намаля с 2 млрд. и се намериха пари за сравнително по-достойни пенсии за пенсионерите пенсионерите и за цялата социална политика, за която говоря, посочи съпредседателят на ПП.

Това е истинският избор, който трябва да направим – дали искаме да живеем в нормална европейска държава или искаме да се върнем обратно в стабилната бедност, подчерта Асен Василев.
За зимата има няколко много важни неща. Видяхте, че цената на електроенергията реално остана същата като миналата година. Който се отоплява на ток, ще е сравнително добре. За цената на дървата и за цената на парното със сигурност трябва да се направят компенсационни програми. Забранихме износа на дървесина, за да се задържат цените, но въпреки това, те скочиха доста. Друга важно нещо е да продължим да вдигаме доходите – да се вдигне минималната, а оттам и средните заплати, от 1 януари да се индексират пенсиите, така че хората да имат по-високи доходи. Истината е, че ако искаме да стигнем Европа – в Европа има високи цени и високи доходи. Ние трябва да работим по посока по-високи доходи, коментира Василев.

В отговор на въпрос той увери, че данъците няма да се вдигат. За разлика от други партии, ние показахме, че цялото това нещо може да се случи в текущата данъчна система, с текущите данъчни постъпления. И това не е нещо фантастично, което ще се случва – то се случи, в последната година и половина реално това се случи. Бюджетът в момента е на излишък. Всички тези апокалипсиси са направени с една цел – да се каже, че няма пари за пенсии, за да има пари за кюлчета, посочи съпредседатялят на ПП. Попитан за днешната акция на ДАНС в "Булгаргаз", той каза: "ДАНС са в правото си да влязат в "Булгаргаз". Нека да съберат всички доказателства. Ако има извършени престъпления, задължително трябва да се накажат хората, които са ги извършили".
Съпредседателят на ПП коментира и качествата на водача на листата на кандидатите за депутати на партията в Сливен Татяна Султанова: "Най-важното, което трябва да се каже за Татяна, е, че тя не забрави Сливен, докато беше в парламента. Всяка седмица беше тук, всяка седмица се срещаше с граждани, работи по над 100 казуса, които повдигна в различните министерства и в парламента, така че да се случат нещата. Така че лицето на Татяна Сливен има един голям адвокат за града, един човек, който активно се връща в града, чува проблемите на хората и активно работи за тяхното разрешаване".
Татяна Султанова разкри приоритетите в предизборната си кампания: "Обединихме много хубав екип за Сливен – хора, които повече от всички искат да живеят в България не на старите политици и не на политиките на Прехода, а България, в която всички да се обединим и да работим за нейния просперитет. За нас е много важно да направим така, че да върнем хората в Сливен и в региона – не само младите хора, а всички наши приятели, близки и познати, които избягаха в чужбина. Но по-важно от това да ги върнем, е това те да искат да останат. В Сливен са необходими инвестиции, за да могат хората, които се върнат, да имат перспектива".

Ще работим за бъдещето на Сливен и бъдещето на региона. Знаем, че няма да е нито лесно, нито бързо, но няма да се откажем, подчерта Султанова.

 


Анкета

Доволни ли сте от изборните резултати?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22