Свят

Траур във Великобритания за Елизабет II, крал Чарлз III ще направи обръщение

  09.09.2022 09:18  
Траур във Великобритания за Елизабет II, крал Чарлз III ще направи обръщение

"Моментът, в който историята спира", така Би Би Си определи новината за смъртта на най-дълго управлявалият британски монарх кралица Елизабет Втора. Държавен глава на Обединеното кралство вече е синът й - крал Чарлз Трети. От днес започва траур в страната, а държавното погребение ще се състои до две седмици.

Новият крал на Обединеното кралство Чарлз Трети  и съпругата му Камила, която сега е кралица-консорт, останаха в Балморал през нощта, заедно с другите деца на покойната кралицата – принцеса Ан и принцовете Андрю и Едуард. Те бяха придружени също от съпругата на Едуард – Софи, както и от внуците на покойната кралица  и синове на Чарлз– принцовете Уилям и Хари. Новият крал Чарлз Трети ще оглави траура, след като днес се завърне от Балморал, където прекара нощта. Кралицата почина вчера следобед в шотландското си имение.

В Лондон Чарлз Трети  ще направи обръщение към нацията, от което вероятно ще научим повече подробности какво ще се случва през следващите дни.. Днес за първи път в качеството си на крал той ще се срещне с британския премиер Лиз Тръс. Камарата на общините няма да отвори както бе планирано в 9.30 по Гринуич, това сега ще стане по обед местно време. Депутатите в Камарата на общините и благородниците в Камарата на лордовете ще бъдат поканени да отдадат почит на покойната кралица по време на сесия, ръководена от Лиз Тръс, която може да продължи до късно вечерта.

Не се очаква правителството да върши днес никаква друга работа, освен ако не възникне нещо изключително извънредно. Тръс и висши министри ще посетят обществена възпоменателна служба в катедралата „Сейнт Пол“ през деня. По-късно правителството ще потвърди продължителността на националния траур, който се очаква да бъде около 12 дни. Ще бъде определен и денят на погребението, който вероятно ще бъде официален почивен ден под формата на Ден на национален траур.

В централен Лондон ще бъдат възпроизведени 96 топовни салюти, колкото бяха годините изживени от кралицата. Иначе, навсякъде по сградите на монархията и официалните правителствени сгради, на сгради и бази на въоръжените сили знамената ще бъдат свалени наполовина. На много места ще се проведат възпоменателни събития, ще има книга за изказване на съболезнования.

Държавно погребение трябва да бъде организирано в рамките на две седмици, най-вероятно на десетия ден. Британската кралица почина на 8 септември 2022 г. - годината, в която Великобритания отбеляза нейната 70-та годишнина на трона. По времето на възкачването ѝ, премиер на страната все още е Уинстън Чърчил. Нейното управление включваше както трансформацията на някогашната Британска империя, така и глобалните превратности от началото и края на Студената война до излизането на страната ѝ от Европейския съюз.

Емблематична с поддържането на политическа неутралност, през 2010 Елизабет Втора завършва по този начин речта си пред Общото събрание на ООН.

"Надявам се, че когато бъдещите поколения съдят за действията ни, нашата искреност, готовността ни да водим и решителността ни да направим нужното ще издържат изпитанията на времето. В утрешния свят всички трябва да работим заедно и по-енергично от всякога, ако наистина искаме да сме обединени нации" - думи на британската кралица, която почина на 96-годишна възраст.


Анкета

Доволни ли сте от изборните резултати?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22