Свят

Украинските сили са превзели редица окупирани селища в източната част на страната

  10.09.2022 08:53  
Украинските сили са превзели редица окупирани селища в източната част на страната

Украинските сили са превзели редица окупирани селища при "много остро и бързо" настъпление в източната част на страната, съобщи назначеният от Русия местен ръководител. Украинският пробив може да се превърне в повратна точка на войната. Според украинския президент Володимир Зеленски, въоръжените сили на страната му през последната седмица са си възвърнали хиляда квадратни километра окупирана територия.

Украинските сили са превзели редица окупирани селища при "много остро и бързо" настъпление в източната част на страната, съобщи назначеният от Русия местен ръководител. Украинският пробив може да се превърне в повратна точка на войната.

Украинското настъпление е хванало руските сили неподготвени в уязвим сектор на фронтовата линия и създава значителен риск за снабдяването на руските войски, отбелязват пред Ройтерс военни наблюдатели. Според някои оценки украинските части са на 15 километра от Кипянск, железопътен възел, използван от месеци от Москва за снабдяване на руските подразделения на изток. Руската администрация за Харковския регион съобщи за евакуация на три три населени места под руски контрол заради украинската контраофанзива. Москва показа руски сили, пътуващи към Харковски регион.

"Самият факт за осъществен пробив на нашите отбранителни линии вече може да се определи като съществена победа за тях. Точно това искаха да постигнат, но въпросът е на каква цена. Прехвърлени са много сериозни украински сили, задействали са всичките си резерви", каза Виталий Ганчев - администратор на Харковска област.

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с ръководителя на турската фирма, която произвеждаща дронове Байрактар и съобщи за предстояща откриване на неин завод в Украйна. С дронове Байрактар бяха унищожени редица руски артилерийски системи и бронирани машини.

"Досега украинските сили са освободили и поели контрола на около 30 населени места в Харковски регион. В някои селища продължават дейностите по проверка и подсигуряване на територията. Постепенно превземаме нови населени места, като навсякъде връщаме украинския флаг и безопасността на хората", заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Обстрели са разрушили енергийната инфраструктура на град Енергодар, където живее персоналът на атомната електроцентрала "Запорожие", съобщи ООН с тревога за сигурността. Руската армия обяви, че е унищожила американска система за залпов огън Хаймарс и американска гаубица и потвърди, че Енергодар е без ток.

"В резултат на обстрел на далекопроводите, градът е без електричество. Огневата мощ на врага беше подавана с насрещен огън на руската артилерия", обясни Игор Конашенков - говорител на МО на Русия.

Руското външно министерство оцени като незадоволително прилагането на споразумението за деблокиране на украинския износ на зърно през Черно море. Москва обвърза удължаването на споразумението, предвидено за ноември с досегашното му изпълнение.


Анкета

Доволни ли сте от изборните резултати?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22