Анализи

Чарлз на сватба в Столипиново през 1998 г. Младоженецът: Не ми даде ни цвете, ни пара

  10.09.2022 09:01  
Чарлз на сватба в Столипиново през 1998 г. Младоженецът: Не ми даде ни цвете, ни пара

“Пари ли ще му дават на бай Вълчо?”, питат трима негови съседи, седнали пред блока на мастика и мезе в кв. “Столипиново” в Пловдив. Коментират оживено, че точно преди 24 г. на сватбата му е присъствал новият крал на Великобритания. “Тогава, горкият, не получи нищо от Чарлз. А му беше гостенин на сватбата. Дано сега се сети за него и да го възнагради”, коментират те. 

Хората в етническия квартал още помнят височайшата визита през ноември 1998 г. Пред едно от заведенията имаше стълпотворение от народ. Принц Чарлз беше съпровождан от тогавашния президент Петър Стоянов. До тях бе вече покойният шеф на фондация “Рома” Антон Карагьозов. Присъстваше и Спас Гърневски, тогава кмет на Пловдив, пише "24 часа".

Навалица, камери, а от плакат, изписан на английски, се чете:

“Добре дошъл, принце! Обичаме ви! Имаме проблем с нашето място за живеене”

Пред заведението, където Вълчо и Живка посрещат високия гост, са окачени чанове, а Чарлз изпробва звука им.

“Имах много големи очаквания, но се разочаровах”, казва днес 57-годишният Вълчо Атанасов.  “На 8-ия етаж живее, идете и го вижте. Преди малко си дойде и остави таксито на улицата”, допълват комшиите.

Влизаме във вход без прозорци между етажите. Зарито е с отпадъци. Асансьор няма, а на вратите има шперплат някое дете да не падне в шахтата.

Изведнъж се появява самият Вълчо Атанасов с три четвърти панталони и зелена тениска.  “Едно цвете не ми даде, нито една пара. Доведоха го на сватбата ми”, връща лентата той.

Признава, че по това време е бил женен за една Гинка, но били разделени и той вече живеел с Живка. Предишната съпруга после му дала развод. И чак през 2020 г. Вълчо сключил граждански брак с Живка. Така се оказва, че принц Чарлз е присъствал на характерна за етническия квартал сватба, но по същество незаконен към онзи момент брак.

“С Живка имаме две деца - син на 17 и дъщеря на 23. Когато тя се роди, я кръстихме Даяна, но след това я прекръстих на Евгения, защото нищо не получих от Бъкингам”, описва Вълчо. Твърди, че не се гордее с посещението на високия гост тогава. “Никаква полза нямаше за мен.

Трябваше да отпусне нещо. Но не му се откъсна нищо от сърцето”, разсъждава той. И не крие, че е разочарован.

“Ако бях кръстил дъщеря си Камила, може би щях да получа нещо”, припомня Вълчо.

Жена му Живка работела в сладкарски цех и правела баклави и каламари. Той кара такси.

Не останал обаче равнодушен към смъртта на кралица Елизабет Втора. “Сложил съм си на телефона нейна снимка, за да я почета. Беше голяма жена”, изрича Вълчо. Смята, че ако тя е била на сватбата му, а не синът ѝ, нямало да остави нещата така и по всяка вероятност щяла да поднесе подарък.

“Сега живея трудно. Предаден съм на частен съдебен изпълнител заради кредит. От 2000 лева станаха 30 хиляди. Не ги погасявам. Водя се, че не работя, и не ме търсят. Нямам осигуровки”, обяснява Вълчо. И се връща към сватбата си.

“Как я помня ли? Бях млад. Дойде принцът. Стисна ми ръката и това беше. Много хора помислиха, че ще стана богат. И аз се надявах, че ще ме спаси от 8-ия етаж. Очаквах едно дарение, с което да си направя една къщичка или поне да взема друг апартамент. Ама нищо”, клати глава таксиджията.

Той обитава общинско жилище от две стаи и кухня, което се намира в блок в “Столипиново”. Месечният му наем е 22 лева.

“Чаках, чаках - нищо. Писах на Чарлз: “Принце, ако може да ми помогнете с някой лев”

Той ми отвърна, че не помагал на един, а на фондации. Отговорът беше кралски. Почувствах се излъган”, натъжава се Вълчо.

Смята, че така не се прави. “Когато отиваш на сватба, трябва да дадеш нещо. Нали целта е да се помогне на младоженците. А той се изтърси с празни ръце”, коментира Вълчо. Не вярва, че новият крал ще се сети за него. “Едва ли ме помни”, разсъждава таксиджията. Но не таи злоба към него.

“Какво да му кажа, ако дойде пак? “Кралю, добре дошъл!”, изрича Вълчо. Сеща се, че му писал и второ писмо, в което директно поискал някой паунд от Чарлз. Писмото било придружено със снимката на детето му, тогава все още с името Даяна.

“Втория път не ми отговори нищо”, огорчен е Вълчо. А тогава имал жизнена нужда от помощ. Бил безработен. “Беден бях и беден си останах”, изрича той.

Твърди, че като таксиметров шофьор изкарвал 700-800 лева на месец. Но не вземал парите накуп, а ден за ден и така не виждал нищо от тях. Със здравето не бил добре. Имал световъртеж, диабет и високо кръвно. Пиел хапчета. “Преди бях едър, шкембелия. Сега съм с 20 кг надолу”, жали се той. И пак поема към таксиметровата кола.

А в “Столипиново” отново са готови да посрещнат Чарлз, но вече като крал. “Първият път дойде по собствено желание. Сега ще му честитя официално новата титла и ще го поканя да посети отново квартала. Винаги е добре дошъл”, заяви за “24 часа" Асен Карагьозов от фондация “Рома”.


Анкета

Доволни ли сте от изборните резултати?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22