Икономика

Василев: Цената на петрола пада на световните пазари, резонно е и у нас да поевтинява

  11.09.2022 09:55  
Василев: Цената на петрола пада на световните пазари, резонно е и у нас да поевтинява

Цената на петрола на световните пазари падна до нивата от преди войната в Украйна, резонно е да паднат и цените на бензиноколонките у нас. Така съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Асен Василев отговори на президента. В събота Румен Радев се похвали, че благодарение на работата на служебното правителство, бензинът на обектите на „Лукойл” поевтинява.  

Василев обаче изрази съмнения доколко това се дължи на служебното правителство. „Лукойл” работи по този въпрос от миналото лято, когато вкарахме ревизии в компанията. Тази година за първи път платиха данъци и се отказаха от 350 милиона натрупана печалба от предишни години, за да ги платят тези данъци”, заяви Василев.

Той припомни, че „Лукойл” има рафинерии в няколко страни от ЕС, сред които и България. „Имахме разговори с тях, тъй като имат силна позиция на българския пазар, за това, че цената на тези пазари трябва да е най-евтина”, каза Василев.

Той отговори и на обвиненията на политическите опоненти, че по веригата се губи 1 лев на литър гориво и ако те вземат властта, бензинът ще бъде 2,70 лева.

„Ако не открият петролни кладенци в България, не виждам как ще направят бензина 2,70 лева. За въпросното левче – ако мислите, че в Унгария се краде 1 левче, в Италия се краде 1 левче, че в Румъния се краде 1 левче, защото там са другите рафинерии и те предлагат на същите цени, използвайки руски петрол. Цената в Унгария е по-скъпа, акцизите са същите като тук”, каза Василев.

Относно искането на „Лукойл” за отмяна на износа на горива, произведени от руски нефт, Василев каза, че това е европейско решение във връзка със санкциите срещу Русия.

„България, Чехия и Хърватия се преборихме да сме изключение, което работи за националния пазар. Изключение за износ към трети страни ЕС няма да се съгласи”, заяви Василев.

Той коментира и газовите доставки и договорените доставки от САЩ. „Служебният кабинет се отказа от договорени доставки на газ, без да има алтернатива. Да изпуснеш питомното и да гониш дивото е безотговорно в началото на отоплителния сезон”, каза Василев.

Той е категоричен, че слотове се намират.

Василев каза, че не се притеснява от проверката на ДАНС в Министерството на енергетиката.


Анкета

Доволни ли сте от изборните резултати?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22