Свят

Азербайджан и Армения възобновиха сраженията

  13.09.2022 09:03  
Азербайджан и Армения възобновиха сраженията

Сраженията между Азербайджан и Армения в оспорвания регион Нагорни Карабах в Южен Кавказ късно вчера отново се разгоряха, предаде ДПА. Руските новинарски агенции, които се позовават на арменското министерство на отбраната, съобщават, че азербайджанските войски са атакували арменски позиции на три места с артилерия и едрокалибрени оръжия. Ереван твърди, че в атаката са били използвани и дронове срещу тях. В същото време азербайджанското министерство на отбраната в Баку заяви, че боевете са били предизвикани от мащабен арменски опит за саботаж. Те съобщават и за загинали, без да се уточнява техния брой.

Двете страни са в конфликт от десетилетия заради Нагорни Карабах, който исторически е с преобладаващо арменско население, но юридически е бил част от Азербайджан по времето на Съветския съюз. След разпадането на СССР Нагорни Карабах обяви независимост от Баку под името Република Арцах с подкрепата на Ереван, което предизвика продължила три години война. Войната приключи през 1994 г. с победа на Армения и в продължение на четвърт век Нагорни Карабах на практика беше под арменски контрол, въпреки че статутът му никога не беше международно признат.

През 2020 г. Азербайджан внезапно си възвърна големи части от Нагорни Карабах във военна кампания, принуждавайки Армения да направи големи териториални отстъпки. Те включваха клауза, ограничаваща арменския достъп до региона до един безопасен коридор, наблюдаван от руски мироопазващи сили. Оттогава обаче прекратяването на огъня беше нарушавано няколко пъти и от двете страни. Канцеларията на премиера на Армения Никол Пашинян каза, че той е обсъдил влошаването на обстановката на арменско-азербайджанската граница в телефонни разговори с президента на Русия Владимир Путин и с президента на Франция Еманюел Макрон.


Анкета

Доволни ли сте от изборните резултати?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22