Свят

Сблъсък между Азербайджан и Армения взе 49 жертви

  13.09.2022 16:45  
Сблъсък между Азербайджан и Армения взе 49 жертви
  News.bg

Всичко е започнало през изминалата нощ. Тогава старт са дали военните действия между въоръжените сили на двете страни. Министерството на отбраната на Армения съобщи, че снощи, малко след 12 часа, армията на Азербайджан е започнала първа да обстрелва градове.

Арменският министър-председател Никол Пашинян съобщи пред парламента на страната, че 49 души са били убити при „азербайджанското нападение“, пишат в БГНЕС. „По данни на Министерството на отбраната в момента имаме 49 загинали, но тези данни не са окончателни“, каза той пред парламента по време на извънредно изявление.

В нощта на 13 септември започна военни действия между въоръжените сили на Армения и Азербайджан. В резултат на бойните действия има загинали и ранени.

Министерството на отбраната на Армения съобщи, че 13 септември в 00:05 часа азерската армия е започнала обстрел на градовете Горис, Сотк и Джермук, където са разположени позициите на арменските въоръжени сили. Азербайджан е използвал артилерия, голямокалибрено и стрелково оръжие, безпилотни самолети. Арменският премиер Никол Пашинян проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, по време на който страните обсъдиха ескалацията на арменско-азербайджанската граница. Силите на Министерството на извънредните ситуации на Армения в районите, където се водят престрелките, бяха преведени в режим на повишена готовност.

Министерството на отбраната на Армения обяви за интензивен обстрел, включително гражданската инфраструктура, от страна на Баку и призова гражданите да се въздържат от публикуване на кадри от сцената на военните действия. Арменската полиция премина на засилен режим на служба, а гражданите бяха призовани да не изпадат в паника.

Министерството окачестви като лъжа изявлението на Азербайджан, че арменската страна е започнала обстрела, и обвини Баку, че подготвя информационна основа за тази провокация. Ереван обяви, че позиционните боеве продължават и след 04:00 часа на 13 септември.

Никол Пашинян обсъди по телефона с френския президент Еманюел Макрон изострянето на арменско-азербайджанската граница. Той проведе и заседание на Съвета за сигурност на страната, по време на което беше решено да се потърси помощ от Русия, ОДКБ и Съвета за сигурност на ООН за разрешаване на ситуацията по границата.

От своя страна, Азербайджан съобщи за саботаж на арменските въоръжени сили в Дашкесанско, Келбаджарско и Лачинско направление. Ереван целенасочено изостря обстановката на границата през последния месец, концентрира настъпателни оръжия, тежка артилерия и жива сила и на 13 септември обстрелва позициите на азербайджанската армия в тези райони. Министерството на отбраната на Азербайджан обясни сблъсъка с предотвратяването на минирането на райони между позициите на азербайджанските армейски части и снабдителния път от диверсионни групи на арменските въоръжени сили.

От арменските обстрели азербайджанската армия е претърпяла загуби в жива сила, пострадала е и военната инфраструктура на страната. Баку съобщи за загуби сред личния състав и военната техника на арменските части, участващи в диверсионни операции. Министерството на отбраната на Азербайджан нарече информацията за нахлуването на азербайджански войски на територията на Армения абсурдна и обвини за ситуацията Ереван.

Медийната служба на арменското правителство съобщи, че френският президент Еманюел Макрон е окачествил ескалацията на напрежението като неприемлива и подчерта необходимостта от разрешаване на ситуацията. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Армения и Азербайджан да прекратят военните действия. Според него конфликтът няма военно решение.


Анкета

Доволни ли сте от изборните резултати?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22