Икономика

Автомагистралата от Русе до Велико Търново е обявена за национален обект, което ще забърза изграждането ѝ

  14.09.2022 12:02  
Автомагистралата от Русе до Велико Търново е обявена за национален обект, което ще забърза изграждането ѝ

МС обяви бъдещата автомагистрала от Русе до Велико Търново за национален обект, каза след заседанието на кабинета регионалният министър Иван Шишков.

Подробният устройствен план е готов и другата седмица ще бъде одобрен със заповед от министъра, с което започва истинската процедура по отчуждаване и изграждане на магистрата. В момента има идеен проект до Бяла.

"С това решение сме направили част от онова действие, с което трябва бавно и методично да ликвидираме 10-годишия хаос, който цареше в строежа на пътищата и да въдворим правов и планов ред в цялото изграждане", каза той.

Тази магистрала е част от най-важния транспортен коридор север-юг, който е със значение не само в България, но и в цяла Европа, допълни министърът.

Това, че става национален обект означава: по-лесни процедури за одобряване, по-лесни процедури за отчуждаване и държавата може да осигури по-лесни инвестиции. Основната цел е да се постигне по-голяма безопасност на движението, както и проходимост на нашите пътища, което според министъра е причина за многото катастрофи у нас.

Шишков съобщи още, че МС е одобрил съгласие за изменение в общия устройствен план на София за разширяването на третия метродиаметър. Той ще минава през Военна академия, ул. "Гео Милев", "Арена Армеец" до "Цариградско шосе". Ще е 6 км и ще е с 6 метростанции.


Анкета

Доволни ли сте от изборните резултати?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22