Свят

Освиркаха Манфред Вебер в Европарламента заради Бойко Борисов

  14.09.2022 16:20  
Освиркаха Манфред Вебер в Европарламента заради Бойко Борисов

Лидерът на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента Манфред Вебер предизвика недоволство по обяд в залата в Страсбург, като се опита да отклони дебата от основната тема - речта за състоянието на Съюза на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да рекламира собствената си политическа акция в подкрепа на Бойко Борисов, насрочена за по-късен час следобед.

Някои депутати реагираха с ропот и подвиквания, когато Вебер заяви, възползвайки се от правото си като лидер на група на изявление за речта на Фон дер Лайен: "Двама независими съдии обявиха ареста на опозиционния лидер в България Бойко Борисов за незаконен, наистина е сериозно. Само исках дебат за върховенството на закона в България, но ми беше отказано от Зелените. Не политизирайте нещата, когато говорим за върховенството на закона!"

Чуха се призиви към председателката на ЕП Роберта Мецола да му вземе думата. Тя отговори, че не е взела думата на нито един оратор от началото на четиричасовото заседание.

В дневния ред на сесията на Европейския парламент този следобяд фигурира обсъждане по искане на ЕНП на актуален въпрос, наречен "Незаконно задържане на лидера на опозицията в България". За изказване са се записали 16 евродепутати, като на първо място е вносителят Манфред Вебер (ХДС, Германия). В сравнение със сутрешния дебат с участието на повече от 60 депутати ясно е, че следобедният не привлича голям интерес. Затова демаршът на Вебер извън темата сутринта имаше за цел да рекламира неговата инициатива в подкрепа на Бойко Борисов. Особено като се има предвид, че дебатите от този тип не водят до гласуване на резолюция и се приемат само за сведение, пише "Сега".


Анкета

Доволни ли сте от изборните резултати?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22