Свят

Политици от Санкт Петербург искат да свалят Путин от власт

  14.09.2022 16:27  
Политици от Санкт Петербург искат да свалят Путин от власт

Група от местни политици от Санкт Петербург, които призоваха за отстраняване от длъжност на президента Владимир Путин заради войната в Украйна, е заплашена от разпускане след решение на съдия от вторник, съобщи един от депутатите от групата, цитиран от Ройтерс. Никита Юферев каза, че съдията е решил, че поредица от заседания на общинския съвет на Смолнинское са били невалидни, което проправя пътя за разпускането му от областния управител. Друг член на съвета - Дмитрий Палюга, заяви, че същият съд е наложил глоба в размер на 47 000 рубли (780 долара) за "дискредитиране" на властите с призива за отстраняването на Путин. Служители на съда не бяха открити по телефона за коментар, посочва Ройтерс.
Друга местна депутатка заяви, че 65 общински представители от Санкт Петербург, Москва и няколко други региона са подписали петиция, която тя е публикувала в понеделник и в която се призовава Путин да подаде оставка. Въпреки че тези призиви не представляват заплаха за властта на Путин, те са рядка проява на несъгласие от страна на избрани представители в момент, когато руснаците рискуват да попаднат в затвора за "дискредитиране" на въоръжените сили или за разпространяване на "умишлено невярна информация" за тях, отбелязва Ройтерс. Палюга заяви пред Ройтерс преди изслушването си във вторник, че призивите на групата са насочени не само към либералните руснаци, но и към "хора, лоялни на властите, които започват да имат съмнения, когато виждат, че руската армия не постига успехи". Той очаква броят на тези хора да се увеличи след мълниеносната контраофанзива от миналата седмица, при която Украйна изтласка руските сили от десетки градове и си върна голяма част от територията в североизточната част на Харковска област.
Руският политически анализатор Татяна Становая заяви, че по-голяма заплаха за Кремъл от протеста на съветниците е опасността да се реагира твърде остро на него. "Реакцията, или прекалената реакция, може да предизвика повече политически вреди на режима, отколкото тази петиция. Но аз не се съмнявам, че всички, които са подписали петицията, ще попаднат под политически натиск", каза Становая, основател на независимия проект за анализи R.Politik. Хиляди съдебни дела са заведени срещу хора, обвинени в дискредитиране на армията, което обикновено води до глоби при първо провинение, но съветник от московския район беше вкаран през юли в затвора за седем години, след като беше осъден за разпространяване на невярна информация. Няколко други журналисти и представители на опозицията са с повдигнати обвинения и са заплашени от затвор, посочва Ройтерс.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви във вторник, че критичните гледни точки са толерирани в рамките на закона. "Докато остават в рамките на закона, това е плурализъм, но границата е много, много тънка, тук трябва да се внимава много", предупреди Песков.
Ксения Торстрьом - общински съветник от Санкт Петербург, която публикува в понеделник петиция с призив за оставката на Путин, заяви, че е твърде рано да се каже как ще се развие кампанията. "Да се призове политик да подаде оставка е абсолютно нормално. В това няма нищо криминално", каза тя пред Ройтерс.
"Разбира се, има известен риск, но да се покаже солидарност с нашите колеги", посочи тя./ПИК


Анкета

Доволни ли сте от изборните резултати?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22