Новини

Демерджиев: Отиваме още по-нависоко в проверката за случая Семерджиев

  14.09.2022 16:31  
Демерджиев: Отиваме още по-нависоко в проверката за случая Семерджиев

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев е възложил проверката по случая "Семерджиев" да се разшири и обхване ръководните кадри, като очаква резултатите от нея. Това коментира той пред журналисти, след като поднесе венци и цветя в знак на почит към загиналите пожарникари.

"Възложил съм тази проверка в МВР да се разшири до ръководните кадри, които стоят над персонално отговорните служители, за да се види дали те са упражнили конкрол такъв, какъвто следва или с действията си са допуснали нарушения. Отиваме още по-нависоко в проверката и ще стигнем дотам, докъдето трябва да стигнем. Всеки един от тези служители има ръководител и ще видим дали този ръководител е допринесъл за допуснатите нарушения", каза министър Демерджиев и допълни, че случаят "Семерджиев" не е прецедент, но е повод да се разгледат и всички останали случаи.

Министър Демерджиев коментира, че все още не му е докладвано дали има полицейски служители, които сами да напуснат системата, след призива му да се оттеглят, тъй като са прикривали противозаконни прояви на Георги Семерджиев - мъжът, обвинен в тежката катастрофа на столичния бул. "Черни връх", при която загинаха две млади жени.

Той съобщи, че проверката не е констатирала конкретни облаги и коментира, че е достатъчен фактът, че полицейските служители са нарушили закона, за да подпомогнат едно лице, което очевидно се занимава с престъпна дейност.

Демерджиев посочи, че за него един от най-фрапантните примери е издаването на наказателни постановления за очевидни престъпления.

"Има преписка, която е забавена, има поне три случая за деяния от престъпен характер, които вместо да се насочат към компетентните органи, са били санкционирани от полицейските служители с наказателни постановления. Има случаи, в които е допуснато, лицето да избяга, след като е задържано от органите на МВР, което е абсурдно", добави Демерджиев и уточни, че са известни два такива случая.

Министърът посочи, че има уверението, че дисциплинарните производства ще се развият по възможно най-бързия начин. "За мен е поразителен фактът, че изключително много служители са замесени в този случай. Споделям притесненията, че вероятно има хора и на по-високо ниво, които не сме разкрили, но ще положим всички усилия да бъдат разкрити, каза той.

Вчера стана ясно, че Георги Семерджиев, обвинен за тежката катастрофа през юли на столичния бул. "Черни връх", при която загинаха две млади жени, е карал със 166 км/ч в нощта на инцидента. Той е минал и на червено. При разследването на случая са разпитани близо 70 човека. До момента Семерджиев има пет обвинения - държане на наркотици, управление на превозно средство след употреба на наркотици, причиняване на смърт на две лица, като е управлявал автомобил без книжка, използване на фалшиви номера на автомобила и фалшива швейцарска книжка. Междувременно стана ясно, че 40 души в МВР са нарушили задълженията си или не са изпълнявали това, което трябва по закон. Градската прокуратура в София вече започна разследване и по това направление. То е за търговия с влияние и престъпление по служба срещу служителите на МВР. По това дело, обаче, няма представени материали за 40-те униформени служители, оповестени от МВР, каза вчера говорителят на главния прокурор Сийка Милева.


Анкета

Доволни ли сте от изборните резултати?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22