Новини

Антикорупционното законодателство скара жестоко Екатерина Захариева и Надежда Йорданова

  15.09.2022 20:05  
Антикорупционното законодателство скара жестоко Екатерина Захариева и Надежда Йорданова

„Антикорупционната функция трябва да бъде изведена самостоятелно от КПКОНПИ. Времето не стигна на правителството, за да успее да прокара нужните промени в правосъдието. Това заяви бившият министър на правосъдието и кандидат за депутат от от "Демократична България" Надежда Йорданова в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Демократична България“ много ясно е заявявала, че този орган не трябва да бъде политическа бухалка в ръцете на властта, която и да е тя. Трябва да има достатъчно гаранции срещу злоупотребата с правомощия“, подчерта тя. По думите ѝ трябва да бъда разделени антикорупционните функции от конфискацията на незаконно придобито имущество в КПКОНПИ. Тя посочи, обаче, че има и някои от предложенията на служебният правосъден министър Зарков, които будят недоумение.

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС я попита дали с направените предложения така трябва да изглежда антикорупционният орган. По думите ѝ е имало абсурдните предложения. Според нея, това което сме видели е единствено закриването на два органа на специализираното правосъдие.
„Това, което видяхме в борбата с корупцията бе закриването на два органа на специализираното правосъдие. Първо трябва да се реши принципният въпрос, а след това кой трябва да се назначи. Г-н Рашков бе флагманът и ако не бе назначен се разпадаше коалицията. Където и да отидем, нашите симпатизанти настояват да се разследва какво се случи в енергетиката през последните месеци“, обясни представителката на ГЕРБ.

„За 12 години видяхме какво се направи в съдебната система и какво бе усещането за корупция. Корупцията в България е голям проблем. Затова трябва да се борим с този проблем“, отговори ѝ Йорданова.

„За тези месеци на промяната ние изпаднахме от списъка на най-развитите държави“, репликира я Захариева.

„Ние внесохме закон за разследването на главния прокурор и наследниците му и сме отворени за дебат. Комисията за реформата не се свика нито веднъж. Едно е да си говорим, друго е да седнем и да свършим нещо“, каза още Екатерина Захариева.

„В Прокуратурата е необходима сериозна и реална реформа. ДБ е предложила промени. Има механизми този, който не си изпълнява служебните задължения да бъде сменен. Заедно с моя екип разработихме механизми за контрол на главния прокурор. Сред предложенията е да се носи отговорност за отказите от започване на разследване. Крайно време е да спре законодателството на парче“, разясни Надежда Йорданова.

Захариева ѝ отговори, че има възможност да се направят изменения във Венецианската комисия.

„ГЕРБ много често променят решенията си дали да подкрепят нещо по темата за съдебната реформа. Срещнахме голяма съпротива от тях“, оплака се Йорданова.

Екатерина Захариева заяви, че това е станало, защото е имало противоречие с Конституцията. „Каквото и да беше предложено, то не беше съществено, а на парче и за да се назначи конкретен човек. Това не е съдебна реформа. Това бе извиване на ръце на другите коалиционни партньори, за да се прикрива това, което се върши. Г-н Рашков трябваше да действа като бухалка и това сега се разследва“.

„Ние най-сетне в България трябва да имаме един закон за всички, който да е безпристрастен. За да се случи това трябва в Прокуратурата да имаме безпристрастни и професионални контролни органи. Колкото и да са трудни промените, те трябва да се направят. ГЕРБ обаче продължават да стъпват с тихи стъпки около личността на главния прокурор“, подчерта Надежда Йорданова.

„За година и половина се свърши работа, близо до нулата. Трябва да се назначат хора, които реално да се борят с корупцията. Те не откриха дори процедурата за избор на нови членове на ВСС“, атакува я Захариева.

Въпреки противоречията и Екатерина Захариева и Надежда Йорданова декларираха, че биха подкрепили законодателни промени за реална съдебна реформа. Йорданова поясни, че вече са подготвили такива.


Анкета

Доволни ли сте от изборните резултати?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22