Новини

Асен Василев обеща, че Борисов ще види килията за повече от 24 часа

  16.09.2022 18:18  
Асен Василев обеща, че Борисов ще види килията за повече от 24 часа

Това, което аз мога да обещая: господин Борисов видя килията за 24 часа, живот и здраве, когато продължим да управляваме, ще си довършим работата. Това заяви от Сандански съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев.

“Надяваме се повдигнатите обвинения най-накрая да бъдат разследвани и да стигнат до съд. Чуваме, че съдът не се е произнесъл. Съдът няма как да се произнесе, ако нещо не е разследвано напълно и не е влязло в съд. ГЕРБ обичат да се хвалят, че всичко било незаконно. Има свидетел в лицето на Черепа, който показа всичките си банкови извлечения как е вземал пари от банката. Има свидетел в лицето на неговия шофьор. Има свидетел в лицето на секретарката в Министерство на финансите как този човек е бил допускан, без да бъде записван в книгата за посетители. Има свидетел, който казва, че г-н Божков е влизал с пури и евра и е излизал без тях от кабинета на финансовия министър (бел. ред. тогава Владислав Горанов). Всичко това го има в 400 страници документи със свидетелските показания, с докладите на АДФИ, която казва, че с действие и бездействие Комисията по хазарта и Министерство на финансите са позволили да се нанесе щета на бюджета от почти 500 милиона лева”, допълни той.

Василев припомни, че тези данни са стигнали до Прокуратурата, но разследване е било отказано. “Казаха, че няма данни за престъпление и че няма данни да започне разследване. Това е, срещу което сме изправени и което трябва заедно да променим - една окопана, завладяна държава с един октопод, който е пуснал пипала от най-високо, до всеки град и село, до всяка къща. Започнахме малко по-малко, с може би прекалено недостатъчно твърди стъпки в тази посока. В последния ден на парламента успяхме все пак да прокараме да мине за Европейската прокуратура да има собствена сграда и собствена регистратура. Вече има една осъдителна присъда на Европейската прокуратура. Тя вече е независима от Българската прокуратура. Сигурен съм, че тези 120-130 преписки за най-разнообразни кражби и злоупотреби с европейски средства тази година и догодина ще започнат да влизат в съда и ще започнат да бъдат осъждани хора”, увери той.

Василев припомни, че управлението на “Продължаваме промяната” стартира в труден момент, когато още коронавирусът активно върлуваше из България. “Овладяхме го и не затворихме държавата. Разболях се точно в момента, в който правихме бюджета. Направихме бюджет. В деня, в който бюджетът беше приет, след като ГЕРБ три дни губиха времето на парламента и се опитваха да го бламират на второ четене, започна войната в Украйна. Оттам нататък при мен дойде планирането на най-лошите сценарии. Какво става, ако ни спрат газа? Спряха ни го. Имахме подготовка. Не допуснахме да се прекъсне газоподаването. Цените останаха горе-долу същите. Какво става, ако се затвори Босфора? Слава Богу, само за 24 часа се затвори корабоплаването в Босфора, когато намериха плаваща мина там. Какво става, ако се сложи ембарго или ако Русия спре да изпраща петрол? Договорихме изключение от ембаргото, което беше много тежка битка. От 1 декември ще продължаваме да получаваме петрол, ако е по-евтин. Ако не е по-евтин, ще се докара от другаде. Какво става, ако се случи нов Чернобил? Един път снаряд удари оградата на “Запорожие”, втори път снаряд удари административната сграда на “Запорожие”, трети път се спря подаването на електроенергия към “Чернобил”, към охлаждането на отработеното готиво и се включиха генераторите. На “Запорожие” също се включиха генераторите. Ако слушате ГЕРБ, всичко в държавата е било цветя и рози. На хартия всичко е прекрасно. Като започнахме да проверяваме Държавния резерв, се оказа, че даже нямаме йодни хапчета за населението. Да не говорим за всичко друго, което трябва да го има в Резерва. На хартия има всичко, реално - няма нищо. На хартия имаме и АМ “Тракия”, посочи съпредседателят на “Продължаваме промяната”.

Той добави, че тогава от ПП се опитали да работят с държавната администрация, но това било огромна грешка. Оказало се, че работещите в нея хора не мислят как да помогнат на хората и страната. “Оказа се, че на всички нива голямата част от тази администрация е обвързана с най-разнообразни схеми”, посочи той и даде пример с търговете за ВиК инфраструктура, при които в над 90% от случаите са останали с една оферта.

Отворена е цената само на един участник в тези търгове, независимо колко участници са подали. Това е еврофинансиране. В момента се разглежда от Европрокуратурата. Агенцията за одит на европейските средства не беше одитирала нито един от големите пътни обекти в последните 12 години, нито един от големите железопътни обекти в последните 12 години. Беше прескочила факта, че от общинските поръчки 70,80, 90% в определени общини, са само с една оферта. Сменихме шефката на въпросната агенция. Първата работа на служебното правителство беше да върне тази шефка обратно”, каза Василев.


Анкета

Доволни ли сте от изборните резултати?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22