Свят

Великобритания се готви за погребението на кралицата

  18.09.2022 08:36  
Великобритания се готви за погребението на кралицата

Великобритания се подготвя за погребението на кралица Елизабет Втора, а крал Чарлз Трети се готви да приеме световни лидери.

Късно миналата вечер пристигна президентът на САЩ Джо Байдън. Той е един от десетките държавни глави, които пристигат в момента. Това е причината Великобритания да организира най-мащабната си полицейска операция около историческото погребение.

Смъртта на кралица Елизабет предизвика бурни емоции. Стотици хиляди хора се стичат, за да ѝ отдадат почит.
Скърбящите трябва да чакат до 25 часа, тъй като опашките се разраснаха на километри покрай река Темза. Изглежда, че входът за опашката ще бъде затворен в някакъв момент в неделя, съобщи АФП.

Миналата вечер, докато хората минаваха покрай ковчега, принц Уилям и принц Хари поведоха внуците на кралицата в 12-минутно бдение около ковчега.

По-рано кралят и най-големият му син Уилям изненадаха стоящите на опашка по брега на Темза. Те направиха непланирана разходка, за да им стиснат ръцете и да им благодарят, че са дошли.

Погребението на кралица Елизабет ще се състои в понеделник в Уестминстърското абатство в Лондон.

Главният свещеник на Уестминстърското абатство д-р Дейвид Хойл каза, че това ще бъде събитие "от мащаб, който не е нещо често срещано дори за" него.

В готическата катедрала текат последните приготовления за държавното погребение. Участват стотици хора, които работят денонощно, на 19- и 20-часови смени, за да подготвят историческата церемония.

Хойл каза, че държавното погребение е нещо "наистина важно" и затова трябва да бъде визуално ефектно и грандиозно. Целта "отчасти е да си припомним значимостта на кралица Елизабет Втора, нейното място в историята, важната й роля за Великобритания и Общността на нациите", посочи той.

В същото време главният свещеник на Уестминстърското абатство отбеляза, че "това е погребение. Има скърбящо семейство. Личната скръб в основата на това наистина е важна."

Чарлз, на 73 години, е най-възрастният монарх, възкачвал се някога на трона. Той ще бъде домакин на десетките високопоставени гости, включително Байдън, на прием в Бъкингамския дворец в неделя вечерта. Лидери, сред които ще са Джасинда Ардерн от Нова Зеландия, австралийският прорепубликанец Антъни Албанезе, канадският Джъстин Трюдо и много други.

Повече от 2000 полицейски служители от цялата страна са привлечени да помагат за сигурността. След погребението ковчегът на кралицата ще бъде пренесен с кралска катафалка в замъка Уиндзор.

Великобритания ще запази минута мълчание в 19:00 ч. по Гринуич в неделя, за да отбележи "живота и наследството" на кралицата преди нейното погребение.

Погребението ще сложи край на 11-дневния национален траур в Обединеното кралство.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14      
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27