Анализи

Възкресено е най-старото ловно знаме у нас

  18.09.2022 13:28  
Възкресено е най-старото ловно знаме у нас
  БТА

Възкресено е най-старото дружествено ловно знаме у нас. То е собственост на Ловно-рибарското сдружение (ЛРС) "Руй" в Трън, съобщи на БТА неговият председател Иван Искренов.
Знамето е извезано преди 130 години от австрийката Мария Матаз. Заедно със съпруга й Франц купили зелен копринен плат и на него със златисти конци от двете страни Мария извезала сокол с разперени криле и надпис „Трънско ловджийско дружество”.

Двамата австрийци живеели в Трън. Г-жа Матаз ушила знамето доброволно; изработвала го дълго и с много любов, разказа Искренов. То присъствало на всички ловни мероприятия. Знамето било и начело на процесията на патронния празник на дружеството, който се отбелязвал на 12 юни, в деня на Св. Троица. По установен тогава ред, с музика и развято знаме всички отивали под строй да се черкуват, а следобед се устройвала стрелба по асфалтови панички.

Трънските ловци твърдят, че притежават най-хубавото знаме в България. Сега то се съхранява в Националния ловен музей, заедно с първия устав на дружеството “Сокол”.

"Чувствахме потребност да развеем знамето отново над трънските ловни поля, да строим ловците под него. Ръководството на ЛРС "Руй" реши, че трябва да възкресим спомена за изминалите 130 години, да стъпим на тях и да станем по-добри като човеци", сподели Искренов. Затова със съдействието на Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" е направена реплика на реликвата в Първомай.  Знамето ще се върне като символ на ловната организация, каквото е било преди век.

ЛРС "Руй" е на 130 години и е едно от най-старите сдружения у нас. Трънското дружество било център на лова в Западните покрайнини. Сред новоприетите ловци в периода от 1899 г. до 1912 г. фигурират имена от цялата трънска околия и Западните покрайнини - Клисура, Цариброд и др., отбеляза Искренов.

Сега в трънското сдружение членуват 980 души. Всяка дружина има собствена база в гората. Ловците се грижат за 56 000 ха, което представлява цялата административна територия на община Трън.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14