Икономика

Каримански: Необходимо е час по-скоро да стартираме 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ Козлодуй

  19.09.2022 11:31  
Каримански: Необходимо е час по-скоро да стартираме 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ Козлодуй

„Първото нещо, което трябва да бъде направено час по-скоро, е да бъдат категоризирани уязвимите групи, към които да бъдат насочени механизмите за подпомагане и механизмите за преодоляване на натрупващите се кризи. Следващото нещо, което е много важно да се направи във времето, е да можем час по-скоро да оценим и картографираме ресурсите на България, за да скъсим пътят им и използването им в икономиката, така че тя наистина да има един по-постоянен темп на растеж. И не бива да забравяме, че от страна на енергетиката е необходимо час по-скоро да стартираме 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”. Това коментира Любомир Каримански от ИТН, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Според данни, с които експертът разполага, нетните чуждестранни инвестиции от началото на годината до края на първото полугодие на тази година, са отрицателно число. „Това са данните на БНБ и Министерство на финансите. Конкретна мярка е подпомагане на бизнеса. Важни са и отделните европрограми, които могат да бъдат ориентирани капиталово. Също и при реинвестиране на печалбата тя да не бъде облагана”.

По отношение на газа и електроенергията, Каримански смята, че няма фактор, който да не може да бъде заобиколен. „Важно е да има правилна политика по отношение на това, което пазарът предлага като цени, и стратегически ориентиран подход. За бизнеса няма нищо по-важно от това да бъде предвидима ситуацията със суровините, които той може да получава. Забавянето на веригата на доставки на отделните суровини влияе пряко върху производствената част, която пък сама по себе си влияе и на инфлационните процеси”, каза Каримански.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14