Свят

Украйна обвини руската армия в обстрел на Южноукраинската АЕЦ

  19.09.2022 14:08  
Украйна обвини руската армия в обстрел на Южноукраинската АЕЦ
  iStock

Украинската ядрена компания "Енергоатом" обвини днес Русия, че е обстрелвала района на Южноукраинската атомна електроцентрала, предаде БТА, позовавайки се на “Укринформ”.

"В 00,20 ч. местно време на 19 септември 2022 г. руската армия бомбардира промишлената зона на ядрената централа в Южноукраинск (на укр: Пивденноукраинск)", съобщи компанията оператор в "Телеграм". "Мощна експлозия избухна само на 300 метра от реакторите", уточни тя.

Южноукраинската АЕЦ е втора по големина в Украйна след Запорожката централа.

"В момента трите реактора на централата работят в нормален режим", увери "Енергоатом", според който бомбардировката не е причинила смъртни случаи или ранени. Ударната вълна е строшила стотина прозореца в сградата на електроцентралата и е причинила кратко прекъсване на три високоволтови линии според същия източник, цитиран от Франс прес.

"Русия застрашава целия свят. Трябва да я спрем, докато не е твърде късно", заяви украинският президент Володимир Зеленски в "Телеграм", като публикува черно-бял видеозапис от охранителна камера, показващ голяма експлозия.

Най-голямата АЕЦ в Европа е окупирана от руски войски и вече беше изложена на обстрел през последните месеци, което предизвика голямо безпокойство на Запад. Киев и Москва взаимно се обвиняват за ударите и за опасността от ядрен инцидент.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14