Икономика

ЕК предлага инструмент, който да ѝ даде извънредни правомощия за веригите за доставки при кризи

  19.09.2022 18:55  
ЕК предлага инструмент, който да ѝ даде извънредни правомощия за веригите за доставки при кризи

Европейската комисия предлага инструмент в подкрепа на Общия пазар, чрез който базираните в Европа фирми могат да бъдат принудени да дадат приоритет на производството на ключови продукти и стоки от резерва в случай на сериозни кризи. Ако бъде приет, той би дал на Еврокомисията извънредни пълномощия за справяне с евентуална криза на доставки. Предложеният от Комисията инструмент е в отговор на забавянето на доставките, каквито случаи имаше по време на пандемията от Covid-19 и в момента на инвазията на Русия в Украйна.

"Ще правим симулации за управляване на кризи и ще искаме страните членки да ни изпращат ранни предупреждения за стоки, които смятат за продукти от критична необходимост. Ако заплахите от криза стават по-ясни, тогава ще активираме т.нар. "фаза на бдителност", при която те ще трябва доброволно да споделят информация за техните снабдителни вериги със стоки и услуги от стратегическо значение", заяви изпълнителният заместник-председател на Еврокомисията, отговарящ за конкуренцията  - Маргрете Вестагер.

Тя допълни, че при извънредни обстоятелства Комисията може да поиска да създадат стратегически резерв от тях : "Извънредната фаза може да се активира от Съвета, когато неочаквана криза порази нашия Единен пазар и сериозно прекъсне свободното движение или наличността на продукти от жизнено важно значение".

В този случай първата цел на този инструмент ще бъде да гарантира, че страните членки ограничават свободното движение на хора, стоки и услуги до това, което е абсолютно необходимо за справяне с кризата. Че този инструмент може да бъде задействан само при крайни обстоятелства, каза и еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон:

"В екстремни случаи, при максимално критична обстановка като пандемия и земетресение или случаи, когато ключови заводи трябва да прекратят работа по различни причини. Това са много ограничени случаи. Страните членки са тези, които трябва да задействат алармения сигнал и да дадат начало на процеса. Сега просто трябва да се подготвим, а не да импровизираме като при предишните кризи", заяви Бретон. 

За да бъде прието предложението, то трябва да получи одобрението на Европейския парламент и Съвета на ЕС. Запознати обаче прогнозират сериозен отпор от бизнеса и някои страни членки, които виждат свръхконцентрация на власт от страна на Комисията.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14