Новини

КС трябва да се произнесе дали съдебните инспектори могат да изпълняват функциите си при изтекъл мандат

  19.09.2022 21:15  
КС трябва да се произнесе дали съдебните инспектори могат да изпълняват функциите си при изтекъл мандат

Следващият вторник Конституционният съд ще каже могат ли членовете на Инспектората на Висшия съдебен съвет, както и главният съдебен инспектор Теодора Точкова да изпълняват функциите си в условията на изтекъл мандат или тази практика е противоконституционна и актовете на инспекторите са незаконни. Съдът беше сезиран след като повече от 2 години четири парламента не откриха процедура за избор на нови съдебни инспектори

Конституционният съд трябва отговори и на въпроса дали с изтичането на мандата на главния инспектор и инспекторите се прекратяват правомощията им или те продължават да ги изпълняват, докато парламентът не избере техни заместници. Преди да стигне до Консититуционния съд, въпросът с работещите над мандата си инспектори стигна до редовите съдилища, където магистрати възразиха срещу техни проверки, защото са постановени извън срока, за който са избрани.

160 гласа са нужни за избор на нов състав на Съдебния инспекторат. Толкова трябват и за избора на 11-членната парламентарна квота в следващия Висш съдебен съвет. Заради високото мнозинство 47-то НС дори не направи усилие да открие процедурата както за съдебни инспектори, така и за съдебни кадровици. 

Затова и решението на КС за Инспектората се чака с особен интерес заради съдбата на настоящия състав на Висшия съдебен съвет, чийто мандат изтича на 3 октомври, но избрана е само професионалната 11-членна квота. Миналият четвъртък служебният правосъден министър Крум Зарков предупреди, че закъснението с мандатите води към конституционна криза:

Решението на КС, на което се гледа като на ключово, заради прогнозите за трудни мнозинства и в следващия парламент, може и да не даде чаканите отговори, защото самият съд е в непопълнен състав. В момента съдиите са с двама по-малко, защото последният парламент не избра своите представители, което може да доведе до несъбиране на мнозинство от поне седем конституционни съди, за да има решение.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14