Новини Свят

Великобритания си взе последно сбогом с кралица Елизабет Втора

  19.09.2022 21:27  
Великобритания си взе последно сбогом с кралица Елизабет Втора

Великобритания си взе последно сбогом с кралица Елизабет II, съобщава Би Би Си.

Великобритания си взе последно сбогом с кралица Елизабет II - 2Държавното погребение на кралицата започна 11:00 местно време в Уестминстърското абатство в центъра на Лондон. На него присъстваха 2000 души. Две от децата на принц Уилям, 9-годишният принц Джордж и сестра му, 7-годишната принцеса Шарлот, също присъстваха на погребението на кралицата.

Световни лидери и чуждестранни кралски особи също присъединиха, за да отдадат почит към най-дълго управлявалият монарх в английската история.

Великобритания си взе последно сбогом с кралица Елизабет II - 3

Крал Чарлз III заяви, че е бил трогнат от броя на хората, дошли да отдадат почит към майка му. "През последните 10 дни жена ми и аз бяхме толкова дълбоко трогнати от многото съобщения за съболезнования и подкрепа, които получихме от тази страна и от целия свят", добави кралят.

Церемонията продължи цял ден. Камбаните на Уетминстърското абатство удариха 96 пъти. Припомняме, че кралица Елизабет II почина на 8 септември на 96-годишна възраст в замъка Балморал, Шотландия. Броени дни преди смъртта си тя назначи Лиз Тръс за министър-председател на Англия. След смъртта на кралицата на трона седна първородният ѝ син Чарлз III.

Ковчегът с тялото на кралицата бе изложен първоначално в Шотландия, а след това и в Лондон, за да могат нейните поданици да изразят почит към нея. Британските граждани се редяха с часове на опашки, за да си вземат последно сбогом с монарха.

Великобритания си взе последно сбогом с кралица Елизабет II - 4

В Лондон, от името на България, на погребението присъстваха държавният глава Румен Радев със съпругата си Десислава Радева, както и бившият монарх и бивш премиер на страната Симеон Сакскобургготски, който е в родствена връзка с династията.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14