Еко Свят

Жертви, разрушения и паника след силното земетресение, ударило Мексико

  20.09.2022 09:02  
Жертви, разрушения и паника след силното земетресение, ударило Мексико

Най-малко двама души са били убити, разрушени са сгради, електричеството бе прекъснато, а хората - изкарани на улицата в паника вследствие на мощното земетресение, разтърсило вчера Западно Мексико. Трусът с магнитуд 7,6 по Рихтер удари в деня на годишнина от други две опустошителни земетресения - през 1985 и 2017 г.

Жертвите са били в тихоокеанското пристанище Мансанильо. Единият е бил затиснат от фасадата на универсален магазин, а другият е бил намерен мъртъв в търговски център. Видеоклипове в социалните медии показват как покривът на търговския център се срутва върху последния етаж, където се намира фитнес зала, докато хората викат за помощ. Властите съобщиха и за щети в няколко болници в западния щат Мичоакан, близо до епицентъра, който се намира в слабо населена част на Мексико. Един човек е бил ранен от падащо стъкло в една от болниците, съобщи правителството.

Земетресението станало малко след 13:00 ч. местно време близо до западното крайбрежие на Мексико и до границата на Мичоакан с щата Колима, където се намира голямото пристанище Мансанильо, съобщи Геологическата служба на САЩ (USGS). То е било сравнително плитко, само на 15 км дълбочина, което би могло да засили въздействието му.

Центърът за предупреждение за цунами в Тихия океан на САЩ издаде предупреждение за цунами за крайбрежните райони, като заяви, че са възможни вълни, достигащи от 1 до 3 метра над нивото на прилива. Кметът на Мексико сити Клаудия Шейнбаум заяви, че няма съобщения за големи щети в столицата.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14