Икономика

Ето какви са енергийните помощи в Европа

  22.09.2022 11:05  
Ето какви са енергийните помощи в Европа

След последните събития, свързани с войната в Украйна, отражението върху енергийната криза, обхванала Европа, е неясно. Мерките за справяне с растящата инфлация в европейските страни са различни.  Германия предлага пакет от мерки заради растящата инфлация. Те не са само краткосрочни, но и насочени в бъдещето. Политиците са искрени и казват, че кризата няма да отмине скоро. В Берлин градските власти се ангажираха да намалят собственото си потребление на енергия с 10%, а градът вече спря да осветява паметниците си през нощта, потапяйки забележителности като Бранденбургската врата и Колоната на победата в непривичен мрак.

Италия и Гърция също имат ограничение от 27% върху климатиците в обществените сгради, а през юли Париж въведе глоби за бизнеси, които оставят прозорци и врати отворени при включен климатик.

Освен осезаемите краткосрочни мерки в Германия, ще има и пакет от помощи в дългосрочен план.

200 евро еднократна помощ ще има за студентите и 300 евро за пенсионерите.

Снимка: bTV

Втората част от този пакет са заложени мерки с по-дългосрочен ефект, като те трябва да бъдат така разпределени във времето и да облекчат не просто еднократно, ами наистина осезаемо да доведат до някакво усещане за сигурност. Ще има и увеличение на детските надбавки с 18 евро на месец. Парична помощ за социално слабите и пенсионерите и по-високи помощи за най-нуждаещите се. В Чехия пък правителството обяви, че за домакинствата цената на тока ще бъде фиксирана и промените там ще влязат в сила от ноември. В обществения сектор като болници и училища например цените ще бъдат същите като при частните потребители. В Дания пък правителството предложи временен таван за разходите на газ, електричество и централно отопление. Като се предвижда и да има временно забавяне за заплащането на хората, на които е трудно в момента да платят сметките си.нИрландия също интересен случай - там по-голямата част от бюджетния излишък ще бъде насочен към еднократни помощи за потребителите и бизнеса.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14