Новини Свят

Външните министри на ЕС съгласуваха нови санкции срещу Русия

  22.09.2022 12:00  
Външните министри на ЕС съгласуваха нови санкции срещу Русия

На извънредна среща в Ню Йорк външните министри на страните от Европейския съюз се споразумяха за нов пакет санкции срещу Русия и доставянето на още оръжия за Киев. Окончателно решение за това ще бъде взето на официална сесия, уточни ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

"Чрез заплахата от използване на ядрени оръжия руският президент Путин се опитва да сплаши Украйна и всички страни, които подкрепят Украйна", заяви Жозеп Борел и нарече "неприемлива" заплахата, че Русия ще използва всички оръжейни източници, с които разполага. Борел каза още:

"Целият свят страда. Украйна е бомбардирана от ракети, а останалият свят е бомбардиран от високи цени на електроенергията, горивата и храните. Това създава инфлация, която кара централната банка да реагира с повишаване на лихвите, което създава финансови проблеми, което води до нисък растеж, което създава безработица. И това е порочен кръг. Целият свят плаща последствията от тази война."

Обявената от президента Путин частична мобилизация отразява затрудненията на Кремъл на бойното поле, се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. Президентът Путин не действа от позицията на силата. Това по-скоро е поредният признак за неговия провал, изтъква Блинкън. По-рано американският президент Джо Байдън заяви, че войната в Украйна е на един-единствен човек - Владимир Путин. В изказване на Общото събрание на ООН Байдън подчерта, че никой не е заплашвал Русия и Москва едностранно е започнала конфликта в нарушение на всички международни конвенции. 

Великобритания ще продължи да доставя военна помощ на Украйна до победата ѝ срещу Русия.  Британският премиер Лиз Тръс Тръс заяви, че руският президент Владимир Путин се "опитва да оправдае катастрофалния си провал" в Украйна.

"Канада осъжда безотговорната ескалация на войната от Путин, неговата частична военна мобилизация, ядрените заплахи, както и прибързаните референдуми на Русия в опит да анексира части от Украйна са неприемливи... Поведението на Путин само показва, че неговата инвазия ще се провали", заяви канадският премиер Джъстин Трюдо пред журналисти в Ню Йорк. Турция също осъди референдумите на Русия за анексиране, планирани в четири района под неин контрол в Украйна, заяви турското външно министерство. 

"Подобен нелегитимен свършен факт няма да бъде признат от международната общност", предупреди в съобщение министерството. Австралия и Нова Зеландия окачествиха заплахите на Путин като немислими и безотговорни.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14