Икономика

Пестене: Швеция затваря църкви и сауни, в Полша отменят ЧНГ партита

  22.09.2022 20:20  
Пестене: Швеция затваря църкви и сауни, в Полша отменят ЧНГ партита

Швеция затваря църкви и изключва сауни в много от градовете си. Страната се опитва да намали потреблението на енергия и разходите си тази зима.
Андреас Мансон, инженер, заяви, че 150 от 540-те църкви в епархията на Лунд ще бъдат напълно или частично затворени тази зима. Това е част от националните усилия за намаляване на потреблението на енергия. Мансон следи за енергийните нужди на църквите в епархията.
"Няма съмнение, че отоплението е най-големият разход, много от сградите са с доста лоша изолация", казва той пред местния ежедневник „Dagens Nyheter“, предаде анадолската агенция.
Освен това сауните и отопляемите плувни басейни или ще бъдат затворени, или ще работят с понижена температура.
Градският съвет на Малмьо планира да затвори изцяло съоръженията или да намали температурата в плувните басейни.
В интервю за обществената телевизия „SR“ кметът на Малмьо Катрин Джаме заяви: "Имаме много енергоемки центрове за отдих със сауни, с отопляеми плувни басейни."
Правителствените органи в 200 шведски общини също бяха помолени от правителството да намалят потреблението на енергия преди зимните месеци.
В югозападния полски град Вроцлав тази година няма да има новогодишно парти и освен на пазарния площад няма да има коледно осветление.
Осветлението на мостовете ще бъде съкратено, а от 22:00 ч. постепенно ще бъде изключено, съобщиха от кметството на Вроцлав. Анализират се и възможностите за изключване на уличните лампи, предаде анадолската агенция.
Варшава пък трябва да плати близо 950 млн. полски злоти (196 млн. долара) за енергийни доставки, което е два пъти повече, отколкото преди година.
В Познан градът трябва да се съобрази със сметките за енергия. Те са с 370% по-високи от тези през 2021 г., а в Радом увеличението ще достигне цели 900%.
Представители на местните власти също обмислят преминаване към дистанционно обучение на учениците.
"Училищата, болниците или културните институции не са в състояние да поемат разходите, които произтичат от увеличението на цените на електроенергията и донякъде на топлинната енергия. Олщин ще плаща с 540 % повече за електроенергия.
"За града това е увеличение на разходите с над 11 млн. злоти (2,3 млн. долара)", казва кметът на града Пьотр Гюмович в интервю за местния вестник "Gazeta Olsztynska".
Той добави, че "дистанционното обучение заради температурата е реална възможност".
Според проучване на „UCE Research“ почти 70% от поляците се подготвят за предстоящата енергийна криза.
Всеки пети анкетиран (20,1%) ще поддържа по-ниска температура в апартамента/къщата, отколкото преди. 18,3% от анкетираните ще изключат осветлението в стаите, които не използват.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14