Свят

Русия забрани българския език в окупирана Украйна

  22.09.2022 18:47  
Русия забрани българския език в окупирана Украйна

Русия е забранила преподаването на български език, затворени са неделни училища и центрове в Запорожка област. Това потвърди по Нова телевизия проф. Владимир Милчев, декан на Историческия факултет в Запорожкия университет.

30 български села има в района, имаме много добра мрежа от неделни училища, които се подпомагат от българското министерство на образованието и местни меценати. Моите приятели от тези села ми споделят, че е забранено да се преподава на български, разказа деканът и уточни, че по-голяма част от жителите на тези села са ги напуснали.

По думите му това обявеният референдум в окупираните райони е последен шанс за Путин да легитимира превзетите от Русия украински земи. “Това е прекият път за следваща ескалация в региона”, каза проф. Милчев.

Според него референдумът не може да бъде легитимен. "Няма да има достатъчен брой гласове, тъй като по-голямата част от жителите на големите градове като Мелитопол и Енергодар са ги напуснали и са в контролирани от Украйна населени места", каза проф. Владимир Милчев.

 


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14