Икономика

Стари порочни практики се опитват да пробият в туризма при Илин Димитров

  23.09.2022 11:31  
Стари порочни практики се опитват да пробият в туризма при Илин Димитров
Министър Илин Димитров обеща прозрачност в работа си като министър на туризма
  министерство на туризма

Стари порочни практики от времето на ГЕРБ и ДПС се опитват да пробият в Министерството на туризма при сегашния служебен министър Илин Димитров. От една страна те са свързани със забавеното плащане на средствата към хотелиерите за настаняването на украинските бежанци. В последно време приоритетно са изплащани суми към хотели, които са близки до бившия депутат от ДПС Рамадан Аталай, твърдят пред TravelNews служители от ведомството. От друга са опитите за връщане на кадри на ГЕРБ в министерството и наемане на фирми за дейности без обявяване на обществени поръчки.

Служители в Министерството на туризма са предлагали на Илин Димитров да бъде върнат на работа Веселин Джелатов, бивш директор на дирекция „Програми и проекти в туризма“ още от времето на Николина Ангелкова (ГЕРБ), обясниха техни колеги. Първоначално идеята е била да бъде възстановен като директор на сегашната дирекция „Програмиране и управление на проекти“, която се оглавява от Тодор Варгов. След това е направен опит през граждански договор. Министър Илин Димитров е дал назаден след като е разбрал, че Джелатов е разследван от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) по сигнали от хотелиери за комисионни във връзка с изплащането на средствата по програмата за настаняване на украинските бежанци, твърдят от ведомството. По тази причина е бил освободен от предния министър на туризма Христо Проданов. Покрай Джелатов е разпитвана и консултантската компания „Интерконсулт груп“, която правеше мониторинг на старите схеми за изплащане на помощи в туризма, обясниха от министерството. „Джелатов не е на трудов, нито на граждански договор. Той беше уволнен от предишния министър. Нямам никакви отношения, контакти с въпросния господин и не го познавам“, коментира министър Илин Димитров.

Негови служители обясниха, че има натиск за изплащането на средства на хотели, които са подадени от бившия депутат от ДПС Рамадан Аталай. Става въпрос за обекти в районите на Хасково и Кърджали, които са били със забавени плащания. Към този момент вече са верифицирани разходите и средствата са им изплатени. „Рамадан Аталай не е идвал в министерството, което лесно може да се провери по камерите и информацията не е вярна“, каза министърът. Депутатът от ДПС беше член на Комисията по туризъм в последното Народно събрание, на която председател беше именно Илин Димитров.

За днес е подготвена докладна записка за подпис от министъра за наемане на фирма „Сървис Центрикс“ ООД за наем на софтуер за автоматизация на данните, които идват във връзка с програмата за средствата на хотелиерите. Тя трябва да събира и обобщава данните от три екскелски таблици, обясниха служителите. Договорът трябва бъде сключен без обществена поръчка и под прага от 30 000 лв. Според юристи това ще бъде нарушение, тъй като министерството вече е обявявало големи търгове за софтуер и ИТ услуги. „Такава докладна не съм виждал и не съм подписвал“, коментира министър Илин Димитров.

Фирмата „Сървис Центрикс“ ООД е близка до Ивайло Кънов, директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи“ към МВР по времето на ГЕРБ, казаха от министерството. В момента Кънов работи и с „Виваком“. Официални собственици са Пламен Горанов и Владимир Кънчев, показва справка в Търговския регистър.

Мирослав Иванов


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14