Новини

Гешев атакува в КС текст от Наказателния кодекс, приет преди 5 години

  23.09.2022 19:08  
Гешев атакува в КС текст от Наказателния кодекс, приет преди 5 години

Главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд  да обяви за противоречаща на Основния закон част от разпоредба в Наказателния кодекс, с която се отнема автомобил, дори и друг да е извършил престъпление с него. С текста, приет преди пет години,  се криминализира незаконния добив на подземни богатства, припомня  Силвия Великова:

Според атакувания от Гешев текст "превозното или преносното средство, послужило за превозването или пренасянето на предмет на престъплението, се отнема в полза на държавата, дори и когато не е собственост на дееца". Главният прокурор открива аргументи, с които твърди, че това е противокоституционно в решение на Конституционния съд, с което за противоречащи на Основния закон са обявени текстове в Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата, позволяващи отнемане на движими вещи, с които е извършено престъпление, дори и да са на трети лица. 

Според Гешев с атакуваната разпоредба на практика се санкционират лица за чужда вина, което противоречи на правовата държава.  Налице е противоречие и с принципа за неприкосновеност на частната собственост и правото на защита, които са залегнали в Конституцията.

Искането на главния прокурор идва на фона на последователното от вече над 2 години настояване на държавното обвинение и лично негово - със законови промени -  в случаите на шофиране след употреба на алкохол или наркотични вещества, в полза на държавата да се отнемат управляваните превозни средства, независимо от собствеността им, т.е. дори и ако са на трети лица. Иван Гешев даже беше издал указания в такива случаи прокурорите да предприемат действия в тази посока, въпреки предупрежденията на юристи, че се влиза в противоречие с принципа за неприкосновеност на частната собственост.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14