Новини Свят

Шарл Мишел: Русия да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН

  23.09.2022 20:31  
Шарл Мишел: Русия да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН

Русия да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН - за това настоя председателят на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел, цитиран от ДПА и БТА.

"Когато постоянен член на Съвета за сигурност започне непровокирана и неоправдана война, война, която е осъдена от Общото събрание, отстраняването на този член от СС според мен трябва да бъде автоматично", заяви Мишел, визирайки войната на Русия срещу Украйна.

"Използването на правото на вето би трябвало да е изключение, но то се е превърнало, както видяхме, в правило. Необходима е реформа, и то спешно", обърна се Мишел към Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - Китай, САЩ, Франция, Великобритания и Русия - имат право на вето върху резолюции. Съветът за сигурност е най-мощният орган на ООН, тъй като неговите резолюции са задължителни за страните членки. Съгласно Устава на ООН Съветът за сигурност носи "основната отговорност за поддържането на международния мир и сигурност".

Украинският президент Володимир Зеленски многократно е изисквал Русия да бъде лишена от правото си на вето, докато води война, припомня Ройтерс.

Междувременно екипът от експерти, назначен от ООН да проучи нарушенията на правата на човека в Украйна, обяви, че при първоначалното си разследване е открил доказателства за военни престъпления, извършвани в страната след руската инвазия, предаде Асошиейтед прес. Експертите са съсредоточили разследванията си в четири региона - Киев, Чернигов, Харков и Суми. Представяйки най-обширните си констатации до момента, те цитираха свидетелства на бивши затворници за побои, използване на електрошокове и принудително събличане на всички дрехи на изпратените в руските колонии. Експертите изразиха сериозно безпокойство за екзекуциите в четирите региона.

"Бяхме поразени от големия брой екзекуции в районите, които посетихме. Комисията в момента разглежда такива смъртни случаи в 16 градове и по-малки селища", изтъкна председателят на независимата комисия Ерик Мьосе, без да уточнява кой или коя страна във войната е извършила убийствата.

Мьосе обясни пред членовете на Съвета на ООН по правата на човека, че екипът му е получил и в момента документира "достоверни твърдения за още много случаи на екзекуции".

Антон Кориневич, посланик на украинското външно министерство, упълномощен да представя страната на международно равнище, се присъедини към посланиците на редица западни държави, които се обявиха срещу войната на Москва в Украйна след представянето на доклада на комисията. Делегацията на Русия бойкотира заседанието на Съвета.

Следователите от комисията са посетили 27 градове и селища, както гробове и центрове за задържане и изтезания, разпитали са над 150 пострадали и свидетели, и са се срещнали със застъпнически групи и правителствени служители, каза Мьосе и допълни, че екипът е разгледал и два случая на малтретиране на руски войници от страна на украинските сили.

По думите му е установено, че неуточнен брой руски войници са извършили престъпления, свързани със сексуално насилие, като жертвите на тези посегателства са били на възраст между 4 и 82 г.

Комисията планира постепенно да разшири обхвата на разследването си, като експертите смятат да проучат твърденията за концентрационни лагери за задържани или депортирани лица, принудителното прехвърляне на хора, както и тези за ускорени процедури по осиновяването на деца.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14