Новини Свят

Марк Рюте: Путин иска да унищожи Европа, няма да спре с Украйна, ако не го спрем сега

  23.09.2022 21:01  
Марк Рюте: Путин иска да унищожи Европа, няма да спре с Украйна, ако не го спрем сега

Холандският премиер Марк Рюте заяви в петък, че руският президент Владимир Путин "няма да спре на Украйна, ако ние не го спрем сега". В обръщението си към Общото събрание на ООН Рюте настоя, че "агресията на Русия трябва да бъде спряна" и заяви, че атаката на Москва срещу Украйна не е провокирана. Той обеща да продължи да подкрепя Украйна и да й предостави допълнителна военна помощ, която работи.

Холандският премиер добави, че неотдавнашната реч на Путин относно мобилизацията и готовността да се използват "всякакви средства" за защита на Русия е знак за "паника" и "слабост", твърдейки, че Путин е наясно, че губи конфликта. "Празните руски заплахи остават студени", настоя Рюте.

"Не казвам, че сме във война с Русия в буквалния смисъл на думата, но трябва да помогнем на Украйна с всички ресурси, за да спечели тази война. Ние правим това за себе си, а не за Украйна", каза по-рано Рюте в реч пред парламента, съобщава "Анадолу". Руският президент Владимир Путин иска да създаде велика "Руска империя ... тази война няма да свърши с Украйна".

"Тогава коя е следващата жертва? Тогава последствията за Украйна, съседните страни и НАТО и Холандия като цяло ще бъдат много по-големи." 

"Също така сме под голяма заплаха от война. Това засяга нашата сигурност, нашата свобода и нашето благополучие", добави той. Рюте каза, че Холандия не може да позволи на Путин да унищожи "всичко, което сме изградили заедно в Европа след Втората световна война", добавяйки, че "не можем да се върнем към епоха, в която силата на силните надделява. Не можем да се върнем към сериозни нарушения на човешките права, изтезания и масови гробове".

Той подчерта, че не е вариант Холандия "да се откаже да подкрепя санкциите, за да купува отново евтин газ от Русия. Това би означавало да приемеш изнудване".


Анкета

Притеснявате ли се от идващата зима?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14