Свят

Предизборно изказване на Берлускони предизвика политически скандал

  23.09.2022 22:30  
Предизборно изказване на Берлускони предизвика политически скандал

Днес приключва предизборната кампания в Италия преди парламентарния вот в неделя. Изказване на бившия премиер Силвио Берлускони предизвика политически скандал.

В специалното политическо предаване на първи канал на обществената телевизия РАИ "Porta a porta", бяха поканени лидерите на основните политически сили. Поотделно, те представиха предизборните си становища. Лидерът на "Форца Италия" Силвио Берлускони изненада всички с изказването си:

"Путин изпадна в тежка и драматична ситуация. Тогава делегация от проруски сепаратисти от източна Украйна отиде при него и му каза, че Зеленски е засилил атаките срещу руските сили по границите. Вече има 16 000 смъртни случая. И тази делегация помоли за защита, защото в противен случай не се знае до къде ще стигнат нещата. В началото беше наречена специална операция, руската армия трябваше да влезе за седмица в Киев, да смени правителството на Зеленски с правителство от почтени хора, и да се изтегли за още една седмица".

Това предизвика остра реакция. Лидерът на Демократическата партия Енрико Лета нарече думите му "скандални и много тежки", a Карло Календа водач на центристите, каза, че Берлускони трябва да се засрами и извини, от +Eвропа смятат казаното опасно за Италия. 

Берлускони обясни, че не бил разбран правилно и уточни, че за "Форца Италия"  "агресията срещу Украйна е неоправдана и неприемливаа и по никакъв начин или по каквато и да е причина ще прекъснем нашето участие в Европейския съюз и в Атлантическия алианс". 

Европейската народна партия, в която е "Форца Италия", защити Берлускони с туит, в който пише, че "Позицията на "Форца Италия" е кристално ясна. Подкрепят Украйна в борбата срещу незаконната война на Русия“.  


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14