Спорт

Федерер остави един последен спомен на тениса

  24.09.2022 08:53  
Федерер остави един последен спомен на тениса

Не че резултатът имаше съществено значение, но Роджър Федерер загуби. Живата легенда на тениса претърпя поражение рамо до рамо с най-големия съперник в своята величествена кариера - Рафаел Надал. Швейцарецът и испанецът отстъпиха пред американците Джак Сок и Франсис Тиафоу с 6:4, 6:7 (2) (9-11) в мача на двойки, довел до равенство 2:2 т. двубоя между отбора на Европа и отбора на света в откриващия ден от отборната надпревара за Купа "Лейвър" - последния турнир на професионално ниво за Маестрото. И неговия прощален мач.

15 месеца след като за последно се бе появявал на корта за 1/4-финала срещу Хуберт Хуркач на "Уимбълдън" през лятото на 2021 г., Федерер отново излезе пред публиката в Лондон - този път не на тревата върху Централния корт в "Ол Ингланд Клъб", а на твърдата настилка в зала "О2 Арина". Свидетели на историческото събитие станаха около 20 000 възторжени зрители в съоръжението на брега на Темза. Сред тях бяха родителите на Роджър - Робърт и Линет, съпругата му Мирка и двете им двойки близнаци - момичетата Шарлийн Рива и Майла Роуз и момчетата Ленарт и Лео, патронът на турнира - Род Лейвър, и още куп емблематични фигури на световния тенис.

Включително суперзвездните съотборници и треньори в тима на Европа, събрал носители на общо 77 титли от Големия шлем. Освен Надал (22) и Федерер (20) в състава са още Новак Джокович (21), Анди Мъри (3), Каспер Рууд и Стефанос Циципас, а капитан на тази знаменита селекция е Бьорн Борг (11). Срещу тях друга икона - 7-кратният "мейджър" шампион Джон Макенроу, води глобалния отбор, в който Сок и Тиафоу си партнират с Тейлър Фриц, Феликс Оже-Алиасим, Диего Шварцман и Алекс де Минор. Резерви в двата тима са съответно Матео Беретини и Камерън Нори за Европа и Томи Пол за света.

По-рано през деня в мачовете на сингъл Рууд надигра Сок с 6:4, 5:7 (10-7), Циципас срази Шварцман с 6:2, 6:1, а Де Минор обърна Мъри с 5:7, 6:3 (10-7).

"Беше един чудесен ден. Уверявам ви, не съм тъжен. Просто е страхотно да бъда тук, сред вас. Насладих се на този мач. Радвам се, че мога да се разтоваря от това напрежение. Невероятно е. Не исках да се чувствам самотен. Исках да бъда част от отбор. Дълбоко в сърцето си аз съм отборен играч. Благодаря на всички за това, което направихте за мен през годините. Това е празник за мен. Точно това е чувството, което исках да изпитам. Това е посланието, което исках да отправя. Ще ми липсвате", обърна се към публиката Федерер през сълзи в своята прощална реч като професионален тенисист. Заедно с него плакаха мнозина по трибуните и на скамейката. Включително Рафаел Надал.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14