Новини Свят

Пекин: САЩ изпращат опасни сигнали по тайванския въпрос

  24.09.2022 08:55  
Пекин: САЩ изпращат опасни сигнали по тайванския въпрос

Китай обвини Съединените щати, че изпращат "много погрешни и опасни сигнали" по тайванския въпрос, предаде Ройтерс. Китай направи това изявление, след като американският държавен секретарАнтъни Блинкън заяви на китайския външен министър Ван И, че съхраняването на мира и стабилността на Тайван е от ключово значение за САЩ. Тайван беше във фокуса на 90-минутния "директен и честен" разговор на Антъни Блинкън с Ван И, заяви американски представител пред журналисти. Двамата високопоставени дипломати са в Ню Йорк за годишната сесия на Общото събрание на ООН. 

"Държавният секретар бе пределно ясен, че, в съгласие с дългогодишната ни политика за един Китай, която не се е променила, съхраняването на мира и стабилността в региона на Тайванския проток е от ключово значение", изтъкна американският представител. В свое изявление китайското външно министерство заяви, че САЩ изпращат "много погрешни и опасни сигнали" по тайванския въпрос.

"Тайванският въпрос е част от вътрешните работи на Китай и САЩ нямат право да се месят по отношение на това какъв метод ще бъде използван за решаването на този въпрос", се казва в изявление на Ван И, разпространено от китайското ведомство.  

Източник: БТА    


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14