Новини Свят

Президентът на Иран отказа интервю, след като водещата отказа да носи хиджаб

  25.09.2022 16:01  
Президентът на Иран отказа интервю, след като водещата отказа да носи хиджаб

Иранският президент Ебраим Раиси отказа да даде интервю пред Си Ен Ен, след като водещата на Кристиане Аманпур отказа да носи шал на главата. Около 40 минути след насрочения час на интервюто помощникът на президента е предложил на журналистката да бъде с покрита глава. От своя страна Аманпур отказала. Водещата е израснала в иранската столица Техеран. Докато е в Иран самата Аманпур носи шал на главата, за да спазва местните закони и обичаи. Сега обаче отказът ѝ е заради това, че тя не се намира в Иран, а в Ню Йорк. 

„Тук, в Ню Йорк, или където и да е другаде извън Иран, никога не съм била молена от нито един ирански президент да бъда с шал на главата. Аз съм интервюирала всеки един държавен глава от 1995 г. насам”, каза тя пред Си Ен Ен. 

„Много учтиво отказах от свое име, от името на Си Ен Ен както и от името на жените журналисти навсякъде“, добави Аманпур. Иранският закон изисква всички жени да носят покривало на глава и да бъдат облечени с широки дрехи на обществени места. Той е приет в Иран от Ислямската революция през 1979 г. Този закон е задължителен за всяка жена в страната - включително туристи, политически фигури и журналисти. Миналата седмица в Иран избухнаха антиправителствени протести заради смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана от иранската морална полиция по обвинение в нарушаване на закона за хиджаба./ БНР


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14