Новини Свят

Екзит пол от референдума в Украйна, печели ли Русия

  25.09.2022 19:52  
Екзит пол от референдума в Украйна, печели ли Русия

Деветдесет и три процента от гласувалите в първия ден от референдума за присъединяването на Запорожка област към Русия са дали гласа си за влизането в състава на Руската федерация. Това показват публикувани днес социологически данни, цитирани от ТАСС.

"В първия ден от гласуването на референдума, 23 септември 2022 г., са попитани 500 жители на областта. От гласувалите на референдума и отговорилите на въпроса 93 процента са за присъединяване на Запорожка област към Русия, а 7 на сто подкрепят украинския статут на областта", пояснява Кримският републикански институт за политически и социологически изследвания, който е извършил проучването. Този резултат едва ли е изненада. Голяма част от украинците избягаха от Запорожка област пред нахлуващите руските войски. По-късно заради репресии или страх от такива емигрираха още. А и провеждането на референдума без анонимност на гласуването също оказва влияние върху резултата, защото много хора се опасяват да не бъдат преследвани от властите.

Преди инвазията като руско малцинство в Запорожка област бяха определяни около 200 хил. души или близо 25% от населението. Показателно е обаче, че руският език в началото на века е говорен от почти 60% от хората в областта. Русификацията е резултат от целенасочената политика на Руската империя, а след това и на СССР през втората половина на XIX и по-голямата част от XX век. През първата половина на XIX век руснаците са малко малцинство в региона. Към края на века руски вече говорят близо 25% от населението.

Източник: БТА, Demoscope Weekly    


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14