Свят

Предварителни резултати от изборите в Италия: Крайната десница печели

  26.09.2022 08:18  
Предварителни резултати от изборите в Италия: Крайната десница печели

Лидерът на крайната десница Джорджия Мелони заяви, че е готова да управлява в името на "всички италианци", след като водените от нея евроскептични популисти спечелиха победа на парламентарните избори. Тя е на път да оглави най-дясното правителство в Италия след Втората световна война.

Според прогнозите около един от всеки четирима избиратели на изборите в неделя е подкрепил партията на Мелони "Италиански братя", която има неофашистки корени. Партията оглавява коалиция, която ще получи мнозинство в парламента.

Нейният успех представлява сеизмична промяна в Италия, която е основател на Европейския съюз и третата по големина икономика в еврозоната, както и за ЕС, само няколко седмици след като крайната десница се представи успешно на изборите в Швеция.
Очаква се Мелони, която водеше кампанията си под мотото "Бог, страна и семейство", да стане първата жена министър-председател на Италия, въпреки че процесът на сформиране на ново правителство може да отнеме седмици.

Във време на рязко покачваща се инфлация, задълбочаваща се енергийна криза и война в Украйна 45-годишната Мелони се опита да успокои онези, които се притесняваха от липсата на опит и радикалното й минало.

Мелони заяви, че гласоподавателите са изпратили "ясно послание" за подкрепа на нейната партия, която да доведе дясната им коалиция до властта."Ако сме призвани да управляваме тази нация, ще го направим за всички италианци. Ще го направим с цел да обединим хората, да засилим това, което ги обединява, а не това, което ги разделя", каза тя пред репортери.

Нейните коалиционни съюзници - крайнодясната "Лига" на Матео Салвини и "Форца Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони - изостават от нея в социологическите проучвания.Но прогнозите сочат, че заедно те ще спечелят около 43%, което е достатъчно, за да си осигурят мнозинство в двете камари на парламента.Пълните резултати се очакват по-късно днес, но лявоцентристката Демократическа партия - основен съперник на десницата, призна, че това е "тъжен" ден.Избирателната активност падна до исторически ниското ниво от около 64%, което е с около 9 пункта по-ниско от последните парламентарни избори през 2018 г.Мелони вече не иска Италия да напусне еврозоната, но твърди, че Рим трябва да отстоява интересите си в по-голяма степен, и провежда политика, която изглежда ще предизвика Брюксел по всички въпроси - от правилата за разходване на публични средства до масовата миграция.

Бързо се появиха поздравления от нейните националистически съюзници от целия континент - от полския министър-председател Матеуш Моравецки до испанската крайнодясна партия Vox.

"Мелони показа пътя към горда, свободна Европа на суверенните нации", написа в Twitter лидерът на Vox Сантяго Абаскал.Мелони водеше в проучванията на общественото мнение, откакто министър-председателят Марио Драги свика предсрочни избори през юли след разпадането на неговото правителство на националното единство.

От "много агресивна" опозиционна стратегия по времето на Драги, Мелони премина към "много предпазлива, много успокояваща кампания", заяви пред АФП Лоренцо Де Сио, ръководител на италианския център за изборни проучвания CISE. "Предизвикателството пред нея ще бъде да превърне този изборен успех в управленско лидерство..., което може да издържи", каза той.Италианската политика е пословично нестабилна, с близо 70 правителства от 1946 г. насам, а Мелони, Салвини и Берлускони не винаги са постигали съгласие.

"Недоволните и по същество победени съюзници" на Мелони вероятно ще бъдат "проблем", смята вестник Corriere della Sera.Лигата и Форца Италия според социолозите изглежда се представиха зле, като взеха по осем процента, което е по-малко от съответно 17 и 14 процента през 2018 г.

След като се появиха предварителните резултати, Салвини приветства победата на коалицията, като написа в Twitter: "Grazie! (Благодаря!)", докато Берлускони се обади лично на Мелони, за да я поздрави.

 

Източник: БГНЕС


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14