Икономика

Паундът се срина до исторически минимум спрямо долара

  26.09.2022 08:22  
Паундът се срина до исторически минимум спрямо долара

Паундът падна до най-ниското си ниво спрямо щатския долар от 1971 г. насам. В началото на търговията в Азия стерлингът се понижи с над 4% до 1,0327 долара, след което възстанови част от позициите си до около 1,05 долара.

Британската валута беше подложена на натиск, след като доларът бе подкрепен от централната банка на САЩ, която продължава да повишава лихвените проценти, предава Нова телевизия.

На сутрешната търговия в Азия еврото също достигна нов 20-годишен спад спрямо долара поради опасенията на инвеститорите относно риска от рецесия с наближаването на зимата, без да има признаци за край на енергийната криза или на войната в Украйна.

Питър Ешо, съосновател на инвестиционната компания Wealthi, заяви: ""При паунда натискът наистина се изостри от новината, че новото правителство ще намали данъците, което е про-инфлационна мярка. Като прибавим към това неотдавнашните енергийни субсидии и вестта, че може да се наложи Банката на Англия да проведе извънредно заседание за повишаване на лихвените проценти, всичко това води до паника", добави той.
Миналата седмица световните пазари се сринаха, след като Федералният резерв на САЩ и няколко други големи централни банки, включително английската централна банка, повишиха лихвените проценти, опитвайки се да поставят под контрол нарастващите цени.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14