Новини

Ген. Гяуров: Пентагонът може да удари превантивно, ако Русия приведе в бойна готовност ядрените сили

  26.09.2022 11:24  
Ген. Гяуров: Пентагонът може да удари превантивно, ако Русия приведе в бойна готовност ядрените сили

С 300 000 души неподготвена армия Путин няма да обърне хода на войната. Такова мнение изрази в студиото на „Здравей, България” ген. Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

„Мобилизацията в Русия цели няколко неща. Първо, да се попълнят загубите на руската армия с окупационни сили. Второ - нищо чудно това да е начин за прибиране на неудобните и тези, които не харесват режима. Путин си подпали чергата под краката. Ако обикновеният руснак досега не се замисляше много какво се случва отвъд границата на Русия, сега войната похлопа на врата му”, каза още той.

Гяуров коментира и възможно ли е Путин да използва ядрено оръжие. Употребата на подобно нещо от Русия ще има ужасяващи последици за самата страна, смята той. Според него Путин няма да стигне до използването на този тип средства във военния конфликт с Украйна. Гяуров е на мнение, че при директна опасност, България може да поиска засилена помощ от НАТО.

„Никой здравомислещ човек не вярва, че който и да е, би могъл да натисне „червения бутон”. Напоследък всички се питаме има ли останал здрав разум в Москва. Досега не се случвало употреба на нещо подобно. Никой не би могъл да предскаже до каква ескалация би могло да се стигне. Със сигурност ще има ответна реакция, дори е възможна тя да бъде превантивна. Не е тайна, че Пентагонът и САЩ имат разработени планове за случаи на привеждане в най-висока степен на бойна готовност на руските ядрени сили. Пентагонът разработва превантивен удар, който не е свързан непременно с ядрено оръжие, а с високо технологични конвенционални средства. Те са предназначени да поразят ядрените силози и да предотвратят изстрелването на ракети. Много е показателно, че вчера съветникът по Националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан съобщи че, е предадено съобщение на високо ниво, че ще има ужасяващи последици за Москва, ако си позволи да използва подобни средства”, поясни бившият директор на Националната разузнавателна служба.

За състоянието на радарната система на България:

„Показателни са фактите, че имаме непрехванати полети. Два самолета летяха и няма никакви последици от това. Изтребителната авиация трудно хваща бавно и нисколетящи цели. Иранските дронове са такива. Вижте Румъния - тя обнови противовъздушната си отбрана. Ние не сме направили нищо от времената на 10 ноември. Този служебен кабинет не може да вземе радикални мерки, той няма парламент зад себе си. Би могъл да поиска някакви по-голяма помощ от НАТО”, заключи генералът.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14