Свят

В Кремъл обсъждат затваряне на границата

  26.09.2022 10:27  
В Кремъл обсъждат затваряне на границата

Най-малко 261 хил. души са напуснали Русия за първите няколко дни, откакто Русия обяви частична военна мобилизация. За да спрат процеса, руските служби искат затваряне на границата, но в Кремъл обсъжданията продължават.
Това сочат публикации на "Новая газета. Европа" и "Медуза" от последните часове. Според първото издание, което цитира източници от президентската администрация, затварянето би влязло в сила само за руснаци в мобилизационна възраст (това далеч надхвърля предварително обявените критерии за частична мобилизация - нещо, на което внимание обърнаха и съюзници на Кремъл).
Президентът Владимир Путин обаче още не насрочва обсъждане на въпроса. Такива разговори все пак текат в президентската администрация, а представители на Федералната служба за сигурност (контраразузнаването ФСБ, бившата КГБ) обикаляли кабинетите в Кремъл вчера, на 25 септември.
Източник в президентството се съмнява и в достоверността на данните за 261 хил. напуснали (защото ФСБ не работи "толкова бързо"). Едновременно с това "атмосферата в администрацията на президента е такава, че силоваците и Министерството на отбраната могат да убедят Путин да забрани излизането, докато не е късно". Споменават се и други медийни публикации, според които Путин всъщност отишъл на почивка.
Нееднозначните дискусии илюстрира и публикацията на електронното издание "Медуза", според чиито източници забраната може да се обяви още на 28 септември (сряда, ден след края на "референдумите" в окупираните от Русия територии).
Друг събеседник на изданието, също като предишния близък до президентската администрация, също потвърждава като на-вероятна дата 28 септември - заради "референдумите". Напускането все пак ще е възможно според тази информация: чрез нещо подобно на "изходни визи", с разрешение от военния комисариат.

Първи откази и недоволство

На теория никой не може да бъде върнат от границата, ако не е получил повиквателна. Въпреки това правозащитници съобщиха за случаи на забрани руснаци да напускат страната още през почивните дни. Ръководителят на "Агора "Павел Чиков публикува снимки с два отказа, издадени на границата с Казахстан. Цитираните документи сочат, че решението да се издаде отказ било на военните комисариати. Подобни снимки се разпространяват като извадени от частни групи; говори се за поне пет такива случая.
В медии се появи непотвърдена информация, че подобна стъпка се готви и на грузинската граница, но по инициатива не на Москва, а на Тбилиси.
Недоволството сред някои руснаци продължава да ескалира, особено в региони далеч от Москва. В Дагестан вчера демонстранти блокираха границата, стигна се до стрелба във въздуха. Имаше и протест в в центъра на дагестанската столица Макачкала с близо 100 задържани, за чието потушаване е използвана Росгвардия.
В Иркуткск мъж, вероятно подлежащ на мобилизация, откри стрелба по военен комисариат. Според първоначалните данни бе известно, че при атаката на родения през 1997 г. стрелец, че е пострадал или убит военен комисар или началникът на призивната комисия./Дневник


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14