Свят

ФСБ: Над 260 хил. мъже са напуснали Русия след мобилизацията

  26.09.2022 11:41  
ФСБ: Над 260 хил. мъже са напуснали Русия след мобилизацията

Федералната служба за сигурност на Руската федерация (ФСБ) съобщи, че 261 000 мъже са напуснали Русия след обявяването на "частична" мобилизация. Това съобщи източник от президентската администрация (AП) пред "Новая газета. Европа".

Още в сряда, когато са започнали да постъпват данни от силите за сигурност за броя на мъжете, които напускат Русия, в президентската администрация са започнали дискусии за затваряне на границите за мъже на „военна възраст“. В последната справка на ФСБ от 25 септември фигурира числото 261 хиляди, което е броят на напусналите страната от сряда до събота.

Източникът на "Новая газета. Европа" в президентската администрация се съмнява в достоверността на данните на ФСБ, тъй като досега граничната служба на ФСБ "не е е работила толкова бързо". През пролетта службите повече са разчитали на данните, получени от клетките на мобилните оператори, които, обаче, идват със закъснение.

Въпреки това, казва източникът, „атмосферата в администрацията на президента е такава, че силите за сигурност и Министерството на отбраната ще успеят да убедят Путин да затвори границите, преди да е станало късно.

Изданието отбелязва, че ръководителите в президентската администрация нямат срещи с президента за втората половина на септември. „В началото на месеца се срещаха няколко пъти седмично“. – обяснява събеседникът на „Новая газета. Европа“, коментирайки съобщенията на журналистката Фарида Рустамова. Ден по-рано тя, позовавайки се на три източника, разказа, че след обявяването на мобилизацията Владимир Путин е отишъл на почивка във Валдай за една седмица.
В администрацията на президента все още не са виждали проекта за указ на държавния глава за затваряне на границата, но по информация в руските медии се очаква ограниченията да влязат в сила още в сряда. Междувременно вече са известни най-малко пет случая със спиране по границите на граждани, които не са били мобилизирани, но отговарят на критериите за мобилизация. На ГКПП им било съобщено, че имат забрана за напускане на страната на основание решение на военното окръжие.

Първото, макар и неофициално съобщение за вече съществуващи ограничения за напускане на страната дойде от брифинг на военния комисар на Ростовка област Игор Егоров, който каза, че забрана за пътувания в чужбина няма, но който желае да пътува, първо трябва да получи разрешение от военното окръжие.

Днес също стана известно , че някои граждани, които попадат под критериите за „частична“ мобилизация и се опитват да напуснат Русия, са започнали да издават уведомления на границите, според които им е забранено да напускат въз основа на решение на военния комисариат. Вече са регистрирани поне пет подобни случая.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14