Свят

Патриарх Кирил: Руските войници, загинали в Украйна, ще получат опрощение на греховете

  26.09.2022 18:41  
Патриарх Кирил: Руските войници, загинали в Украйна, ще получат опрощение на греховете

Главата на Руската православна църква патриарх Кирил заяви, че руските войници, загинали в Украйна, ще получат опрощение за греховете си. Той каза това само дни, след като руският президент Владимир Путин нареди първата от Втората световна война мобилизация в Русия, предаде Ройтерс.

Патриарх Кирил е ключов съюзник на Путин и поддръжник на инвазията. В предишни свои изказвания той е критикувал тези, които се противопоставят на войната и призова руснаците да се сплотят около Кремъл.

„Мнозина днес гинат по полетата на междуособната бран. Църквата се моли тази бран да приключи час по-скоро, за да може колкото е възможно по-малко братя да се убият един друг в тази братоубийствена война”, каза 75-годишният Кирил в първата си неделна проповед след указа за мобилизация.

„Но същевременно Църквата осъзнава, че ако някой, движен от чувство за дълг и необходимост да изпълни клетвата, остане верен на своето призвание и загине при изпълнение на войнския си дълг, то той несъмнено е сторил деяние, равносилно на жертва. Той принася себе си в жертва за другите. Затова вярваме, че тази жертва отмива всички грехове, които човек е извършил”, допълва той.

Русия обяви, че свиква още около 300 000 войници да воюват в Украйна като част от мобилизационна кампания, предизвикала обществено недоволство, бягство на мъже в мобилизационна възраст и протести в цялата страна.

Подкрепата на Кирил за войната в Украйна задълбочи противоречията между руския клон на Православната църква и другите крила на световното православие. Папа Франциск, главата на Римокатолическата църква, е изявен противник на войната и в няколко свои публични послания изглеждаше сякаш критикува позицията на Кирил, включително по-рано този месец, когато каза, че Бог не подкрепя войната.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14