Свят

Осем американски щата с обвинения срещу Nexo заради носещи лихва профили

  27.09.2022 13:58  
Осем американски щата с обвинения срещу Nexo заради носещи лихва профили

Осем американски щата обявиха в понеделник, че започват действия срещу криптоплатформата Nexo Group във връзка с нерегистрирани криптопродукти, носещи лихва, съобщава CNBC. Щатските регулатори в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт обвиняват Nexo, че предлага на клиентите си носещи лихва профили, които обаче преди това не са регистрирани като ценни книжа и не е предоставена необходимата информация за тях. Без нужните финансови декларации според щатските регулатори инвеститорите не могат да вземат информирани инвестиционни решения.

Обвиненията също така посочват, че Nexo е представила неточно профилите. В коментар за Investor.bg от Nexo, която е създадена в България, заявиха, че компанията работи с федералните и щатските регулатори на САЩ.

Платформата посочва, че във връзка с насоките на щатската федерална Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) относно лихвени продукти, наречени „The BlockFi Order“, през февруари 2022 г. Nexo доброволно е прекратил включването на нови клиенти от САЩ за своя лихвен продукт, както и е спрял предлагането му за нови баланси на съществуващи клиенти.

Nexo също така „се ангажира да намери ясен път напред за регулираното предоставяне на продукти и услуги в САЩ, в идеалния случай на федерално ниво“. От компанията подчертават още, че тя не се ангажира с необезпечени заеми, няма експозиция към предизвикалите криза на криптопазара токени LUNA/UST, не е била спасявана от трета страна и не е било прибягвано до ограничения на тегленията, като в същото време преговаря за закупуването на други компании.

Цитирана от CNBC, компанията е заявила, че само един неин актив предлага лихва от 36% и този процент не е рекламиран в маркетинговите материали. Nexo посочва също, че някои от най-популярните ѝ активи, включително биткойна, носят доходност в едноцифрения процентен диапазон.

Действията срещу Nexo са факт на фона на скорошната поредица от фалити в сектора, които оставиха редица инвеститори без достъп до средствата си. Celsius, която предлагаше продукти със сходна възвръщаемост, подаде иск за фалит това лято, след като през юни замрази сметките на потребителите си. Компанията Voyager пък подаде иск за фалит по Глава 11 от щатското законодателство през юли. Ситуацията в сектора бе влошена и от срива на криптовалутата Terra USD и кризата с хеджфонда Three Arrows Capital.

Според иска, заведен от властите във Върмонт, „инвеститорите нямат участие в избирането, наблюдението или прегледа на генериращите приходи дейности, които обвиняемите използват, за да изкарат тази лихва“.

От текста става ясно, че към 31 юли 2022 г. над 93 318 потребители, намиращи се в САЩ, са инвестирали над 800 млн. долара по тези акаунти на компанията. Главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс заведе иск срещу платформата, след като над 10 хил. жители на щата са се оказали засегнати.

„Nexo е погазила закона и инвеститорското доверие, като невярно твърди, че е лицензирана и регистрирана платформа“, посочва Джеймс, цитирана от Ройтерс. Тя посочва също, че ще бъде поискано връщането на всякакви приходи от „незаконната дейност“ на компанията.

По-късно от компанията изпратиха прессъобщение, в което се казва:

Nexo е водеща регулирана институция за дигитални активи с повече от 5 милиона потребители в глобален мащаб, партнира и колаборира с най-сериозните, утвърдени световни институционални имена, Fidelity, Mastercardучаства активно в оздравяването на индустрията, посредством придобиване на затруднени компании. Днес Nexo придоби дял от американска банка с федерален лиценз след получено одобрение от щатския банков регулатор. 
Успехите на Nexo се дължат на редица фактори, сред които са устойчивостта на бизнес модела на компанията, правилното управление на риск, както и разбирането за необходимостта да се предлагат продукти и услуги в съответствие със законовите изисквания в цял свят. Категорично доказателство за това са над 50 лиценза в света и десетки в САЩ, които Nexo притежава. 
Nexo винаги неотлъчно се съобразява с насоките, които регулаторите по света дават на крипто пространството или на нея конкретно. Продуктът, посредством който клиентите на компанията печелят лихва върху активите си, не се предлага в Ню Йорк, още преди регулатора да поиска спирането му през октомври 2021 г. Изказванията на регулаторните органи в САЩ касаят единствено него и не засягат останалите продукти на Nexo, сред които са закупуването на крипто активи, заеми, обезпечени с крипто активи, борсови и трейдинг услуги, които продължаваме да предлагаме на нашите американски клиенти, както и на над 5 милиона потребители в цял свят.
През февруари 2022 г. Securities and Exchange Commission (SEC) даде ясните насоки относно лихвоносещите продукти в САЩ и Nexo стана първата компания, проактивно прекратила предлагането на този продукт за всички нови клиенти от САЩ още в същия месец, както и го спря за нови баланси на съществуващи клиенти, в пълно съответствие с публикуваните изисквания.
Засилената активност от страна на регулаторните органи за изпълнение на мандата си за защита на инвеститорите, е напълно разбираема, предвид скорошните пазарни турболенции, и случаите на обявена несъстоятелност от редица слабо управлявани компании. 
Nexo, непокътната от динамиката, сега остава единственият играч, който да попадне под прожекторите на регулаторното внимание. Ясно доказателство за устойчивостта на компанията е фактът, че единствено на Nexo не се наложи да бъде спасявана, да ограничава тегленията, не й се наложи да търси ликвидност от други институции, няма експозиции към никоя от фалиралите крипто компании, не е била част от раздаването на необезпечени заеми, а тъкмо обратното – участва активно в оздравяването на индустрията, посредством придобиване на затруднени компании
Съобщението от регулаторите идва часове, преди планирания за днес анонс, че Nexo e придобила дял от американска банка с федерален лиценз, след като бизнес планът за банка, в това число и партньорството с Nexo по отношение на дигитални активи, е получил одобрение от щатския банков регулатор. Това е значимо постижение в контекста на битката, която от месеци се води между различните щатски регулатори, Securities and Exchange Commission (SEC), Commodity Futures Trading Commission (CFTC) и Office of the Comptroller of the Currency (OCC) за утвърждаване на това кой регулатор има юрисдикция върху съотвените активности на крипто компаниите. 
Nexo продължава диалога на щатско и федерално ниво в тази посока, преструктурирайки продукта си, за да бъде в съответствие с новите регулаторни реалности. Дали преструктурираните продукти ще бъдат предлагани през брокеридж услуги (Broker dealers), в какъвто Nexo наскоро инвестира; през S1 форма на SEC, или през федерално лицензирана банка, в каквато Nexo също придоби дял – Nexo, заедно с канторите, които ни консултират, работи над всички тези опции.
Към момента Nexo управлява над $4 милиарда за над 5 милиона потребители в над 200 юрисдикции в цял свят. Тази цифра може да бъде проследявана ежедневно благодарение на одита в реално време от една от 20-те водещи счетоводни фирми в САЩ, Armanino LLP. Пазарът на криптовалути претърпя множество обрати през тази година и за да отразява реалните движения в активите на Nexo, одитът е наличен както в щатски долари, така и в биткойн. По този начин се вижда броя на дигиталните активи под управление независимо от пазарните цени. При справка, може да се установи, че няма разлика в броя биткойн, управляван от Nexo сега и преди няколко месеца.
 
Екип на "Скандал"

Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14