Свят

Украинските бежанци увеличиха населението на Германия до исторически максимум

  27.09.2022 15:24  
Украинските бежанци увеличиха населението на Германия до исторически максимум

Бежанците, пристигащи от Украйна, са допринесли населението на Германия да достигне най-високите си стойности, съобщи Федералната статистическа служба. В момента в най-населената страна в Европейския съюз живеят над 84 милиона души, предаде Ройтерс.

Германия е с един от най-ниските коефициенти на раждаемост в света и с най-застаряващото население, но нейното богатство, търсенето на работна ръка и сравнително отворената имиграционна политика я превърнаха в привлекателна цел за мигрантите още преди Европейският съюз да отвори вратите си за украинците, бягащи от страната след руската инвазия през февруари.

В доклад, публикуван днес, Федералната статистическа служба заяви, че през първата половина на тази година населението е нараснало с 1 процент или с 843 000 души. През същия период Германия е регистрирала нетна имиграция от Украйна в размер на 750 000 души. Миналата година населението на страната е нараснало едва с 0,1 процента, допълниха от службата.

От обединението на Германия през 1990 г. до сега е имало само три пъти, в които е бил регистриран подобен растеж, като всеки от тях е бил свързан с бежанска вълна. През 1992 г. бежанците от войната в Югославия допринасят за увеличаването на населението със 700 000 души. През 2015 г. Германия допуска влизането на почти един милион бежанци, избягали от войната в Близкия Изток.

Жените са се увеличили с 1,2 на сто, значително повече от мъжете (с 0,8 на сто), тъй като предимно жени и деца са избягали от войната в Украйна, съобщи БТА.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14