Свят

Течове се появиха в Северен поток 1 и 2 - Песков заподозря саботаж

  27.09.2022 18:31  
Течове се появиха в Северен поток 1 и 2 - Песков заподозря саботаж

Мистериозни течове се появиха в двата руски газопровода, минаващи под Балтийско море близо до Швеция и Дания - "Северен поток 1" и "Северен поток 2". Именно нази инфраструктура е в основата на енергийната криза след нахлуването на Русия в Украйна.

Морската администрация на Швеция издаде предупреждение за два теча в газопровода "Северен поток 1", малко след като бе открит теч в близкия газопровод "Северен поток 2", който накара Дания да ограничи корабоплаването в радиус от пет морски мили.

По време на откриването на течовете нито един от двата тръбопровода не е изпомпвал газ за Европа, но и двата все още са съдържали газ под налягане. Инцидентите ще попречат на всяко усилие за стартиране или рестартиране на търговска експлоатация на двата газопровода, съобщава агенция Ройтерс.

"Вчера беше открит теч по един от двата газопровода между Русия и Дания - "Северен поток 2". Тръбопроводът не е в експлоатация, но съдържа природен газ, който сега изтича", заяви в писмен коментар министърът на енергетиката на Дания Дан Йоргенсен. "Властите вече са информирани, че има още два теча по "Северен поток 1", който също не е в експлоатация, но съдържа газ", добави той.

И докато Германия заподозря целенасочена атака както от Русия, така и от Украйна, зад течовете, Кремъл заподозря саботаж.

"Нашето въображение вече не допуска сценарий, при който това да не е целенасочена атака", казва източник, запознат с оценката на федералното правителство на Германия и федералните власти. Tagesspiegel го цитира още да казва: "Всичко говори против съвпадение".

Разследващите в Германия подозират два сценария - първият  предполага украински или свързани с тях сили да са извършили нападения, за да гарантират, че газът от Русия ще постъпва в Централна Европа само по украинските газопроводи или по газопровода "Ямал", минаващ през Полша. Вторият сценарий е за операция под т. нар. "фалшив флаг" от страна на Русия, която да обвини Украйна. По този начин Москва може да се стреми да задълбочи енергийната криза и евентуално да повиши още повече цената на газа, предполага Tagesspiegel. Според източници от сферата за сигурност в Берлин подобна атака може да е била планирана още преди спирането на газовите доставки.

"Вчера имаше информация, тя дойде и от страна на „Газпром”, и от компанията-оператор. Това е тревожна новина. Наистина, става дума за някакви разрушения в тръбите – засега неизвестно от какъв характер, в датската икономическа зона. Налягането наистина е паднало значително", каза на свой ред говорителят на Кремъл Димитрий Песков.

"Това е абсолютно безпрецедентна ситуация, която изисква спешно разследване. Ние се изключително обезпокоени от тези новини", допълни той.

Песков не изключи възможността разрушаването на тръбите по газопровода да са резултат от саботаж.

"В момента не може да се изключи нито един вариант", каза той в отговор на журналистически въпрос."Очевидно е, че има някакво нарушение на тръбите, а относно причината за това не бива да се изключи какъвто и да било вариант, докато не станат ясни резултатите от разследванията."

Говорителят на Кремъл подчерта, че „това със сигурност е въпрос, свързан с енергийната сигурност на целия континент”.

 


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14